Sloop oude bibliotheek Winschoten heet hangijzer

Het slopen van de voormalige bibliotheek aan de Johan Modastraat in Winschoten is een heet hangijzer voor veel fracties van de gemeenteraad Oldambt. Dit bleek tijdens de commissievergadering van maandag 11 september. Het markante gebouw waar de bibliotheek in was gevestigd heeft volgens de raadsleden toch een bepaalde gevoelsmatige waarde maar het college stelt voor het gebouw te slopen, samen met de lege supermarkt. Dit in het kader van het deelproject de Poort van Winschoten, dat onderdeel is van de herinrichting en verbetering van de binnenstad van Winschoten.

Politiek leider van Verenigde Communistische Partij (VCP) en fractievoorzitter VCP Winschoten, Engel Modderman (foto: Mike Tomale)

De Verenigde Communistische Partij (VCP) bij monde van fractievoorzitter Engel Modderman, vindt dat het genoeg is met dat gesloop van gebouwen in Winschoten. De wethouder legt uit dat alleen slopen niet aan de orde is en er ook nieuw voor in de plaats komt, zoals nieuwe winkelruimte en stadsappartementen. De gemeente kreeg vorig jaar de kans om een belangrijke vastgoedpositie in dit gebied te verwerven. Hierdoor werd het mogelijk om circa 6.000 m2 detailhandel te saneren. De gemeente heeft die kans aangegrepen in de verwachting dat hiervoor herontwikkeling mogelijk is. De Provincie Groningen heeft een bijdrage geleverd van 12 miljoen euro voor de herinrichting van het Israëlplein, de zuidelijke entree van ‘t Rond en de Poort van Winschoten.

Jos Schaafsma van de ChristenUnie in Oldambt is van mening dat de oude bibliotheek niemand in de weg staat en dat de voorgestelde ‘variant vier‘ ook om het markante gebouw heen gebouwd kan worden. “Het gebouw hoeft niet meteen te worden gesloopt en hoeft ook niet meteen een functie te krijgen.” Schaafsma vergelijkt het met de molens in Winschoten en de inmiddels grotendeels gesloopte Ozmi-pijp van de vroegere melkfabriek OZMI aan de Watertorenstraat.

Het bedrag wat destijds is vastgesteld voor de waarde van het bibliotheekpand (ca. 2,5 miljoen) is volgens het college van B&W afgeboekt en staat inmiddels op 0 in de boeken. Een deel van die kosten zijn verrekend met onder andere de toenmalige inkomsten uit de parkeergelden, geeft het college aan.

In het kader van de complete afronding Stadshart moet het verpauperende gebied, bestaande uit het pand van de HEMA/Kijkshop, het omliggende parkeerterrein (voormalige Mestemakerlocatie), de leegstaande supermarkt (voorheen Super de Boer) en de leegstaande bibliotheek, binnen drie jaar worden aangepakt. De financiële onderbouwing voor de Poort van Groningen wordt in de raadsvergadering van 18 december 2017 behandeld.

Fotocredit: Oude bibliotheek in Winschoten (archieffoto 2015 CareX)

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
1 × 24 =