Dodental orkaan Irma naar vier

Bij Sint Maarten heeft de Kustwacht twee lichamen geborgen uit het water bij Pointe Pirouette, op het Nederlandse deel van het eiland Sint Maarten. Over de nationaliteit en identiteit is nog niets bekend. Dat heeft minister president Rutte zondagmiddag tijdens de persconferentie over de gevolgen van orkaan Irma bekend gemaakt.

Orkaan Irma (foto: NASA)

Daarmee is het aantal dodelijke slachtoffers na de orkaan Irma op vier gekomen. Daarvan is één slachtoffer een natuurlijke dood gestorven.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft besloten een volledig team van USAR.NL te sturen naar het door orkaan Irma zwaar getroffen Sint Maarten. Het team van 59 mensen zal aan coördinatie van de noodhulpverlening gaan bijdragen, humanitaire noodhulp bieden en de civiele hulpdiensten op het eiland gaan ondersteunen.

USAR.NL gaat noodhulp verlenen en ondersteunen op Sint Maarten
USAR.NL is een team van professionals waaronder zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden. Het team heeft al na aardbevingen in Marokko, Pakistan, Haiti en Nepal bewezen met zijn expertise van grote meerwaarde te zijn. Anders dan gebruikelijk ligt het accent van deze inzet vooral op het verlenen van noodhulp en minder op het zoeken van slachtoffers.

Het team zal maandag 11 september met een defensievlucht vanaf Eindhoven vertrekken en via Curaçao zo spoedig mogelijk naar Sint Maarten reizen.

Openbare orde en veiligheid op Sint Maarten fragiel
Stevig optreden van politie en militairen werpt vruchten af tegen plunderingen op Sint Maarten, maar de situatie blijft fragiel. Er zijn aanhoudingen verricht. Politie en militairen hebben voldoende bevoegdheden; zo kunnen ze geweld gebruiken als dat nodig is.

Gerucht over ontsnapte gevangenen is niet waar
Berichten over ontsnapte gevangenen uit de gevangenis op Sint Maarten, zijn niet juist. Er zit een gat in een gevangenismuur, maar de gevangenis wordt in een ring bewaakt door Nederlandse militairen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
11 − 3 =