Onderhandelingen over nieuw kabinet gaan verder

Op vrijdag 8 september 2017 gaan de formatiebesprekingen verder. Informateur Gerrit Zalm en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komen dan samen in het Tweede Kamergebouw, in de Stadhouderskamer.

Informateur Zalm ging op woensdag 28 juni voor het eerst in gesprek met de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. (foto: Rijksoverheid)

Geen sociaal akkoord
De informateur en de onderhandelaars ontvingen op dinsdag 5 september de voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer en daarna de voorzitter van de FNV, Han Busker. De afzonderlijke gesprekken volgden op de aankondiging dat vakbonden en werkgevers geen sociaal akkoord sluiten met het nieuwe kabinet. Maandag 4 september lieten de bonden FNV, CNV en VCP weten dat ze per direct uit het overleg met de werkgevers stapten. De bonden noemden de kloof met de werkgevers te groot. De bonden willen meer vaste contracten voor werknemers, de werkgevers vinden flexibele arbeidsrelaties passender bij een moderne arbeidsmarkt. De vier partijen die betrokken zijn bij de kabinetsformatie hadden graag een akkoord met de sociale partners gesloten, om daarmee de maatschappelijke steun voor hun plannen te vergroten.

Informateur Zalm: nieuw kabinet niet voor Prinsjesdag
Er zit voortgang in de onderhandelingen, maar een nieuw kabinet komt er waarschijnlijk niet voor Prinsjesdag (dinsdag 19 september). Dat schreef informateur Gerrit Zalm maandag 28 augustus in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Dat de formatie nog zeker enkele weken voortduurt, komt met name doordat het Centraal Planbureau tijd nodig heeft voor het doorrekenen van de plannen die op tafel liggen in de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
27 + 22 =