Rapport over aardbevingen in gebied Appingedam – Loppersum

NAM heeft een speciaal rapport opgesteld voor toezichthouder SodM over de aardbevingsdichtheid in het gebied tussen Appingedam en Loppersum. Dit is gedaan omdat twee grenswaarden uit het Meet- en Regelprotocol (MRP) zijn overschreden. Het Meet- en Regelprotocol geeft aan hoe NAM de seismische risico’s bij winning van aardgas beperkt en hoe die winning aangepast wordt als aardbevingen daartoe aanleiding geven.

Op 29 augustus 2017 heeft een beving bij Appingedam plaatsgevonden met een kracht van 1.8 op de schaal van Richter. Met deze beving is de grenswaarde van de “aardbevingsdichtheid” op het signaleringsniveau overschreden. Op 30 augustus 2017 heeft een beving plaatsgevonden van 1.5 op de schaal van Richter nabij Scharmer. Met deze beving is de grenswaarde van de “activity rate” op het waakzaamheidsniveau overschreden. (Uitleg grenswaarden: pag. 17 van het MRP)

NAM heeft er voor gekozen om beide overschrijdingen te beschrijven in één rapport omdat de aard van de parameters dezelfde achtergrond heeft: een bepaald aantal bevingen binnen een bepaalde tijd, grotendeels in dezelfde ondergrond.

NAM stelt vast dat er geen sprake is van onverwachte of veronrustende ontwikkelingen en adviseert mede daarom dat de overschrijdingen geen aanleiding geven tot het nemen van aanvullende maatregelen. Dit is in de context van de maatregel van de minister van Economische Zaken om de productie uit het Groningen gasveld met 10 procent te verminderen met ingang van het nieuwe gasjaar. Mocht er de komende periode een onverwachte gebeurtenis plaatsvinden of opnieuw een grenswaarde worden overschreden dan zal NAM in overleg met SodM bekijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

SodM heeft het advies van NAM overgenomen.

  • Lees hier Special Report on the earthquake density in the area between Appingedam and Loppersum
  • Hier kunt u het Meet- en Regelprotocol lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 ⁄ 12 =