Plan voor Yantai Campus op de helling

Een paar jaar geleden werd besloten om een branch campus op te zetten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in de Chinese stad Yantai. De gemeenteraad Groningen debatteerde op 28 oktober 2015 zelfs over een mogelijke vriendschapsband met de Chinese stad want op verzoek van de Rijksuniversiteit (RUG-voorzitter Sibrand Poppema) werd dit door het college van B & W voorgelegd aan de gemeenteraad.

Yantai was volgens RUG hot maar niet alle fracties in de gemeente waren het daar meteen mee eens. GroenLinks wees op de mensenrechten situatie in het land en de SP vond dat iedereen welkom was maar dat er niet meteen een stedenband moest worden aangegaan.

Academische vrijheid in het geding
Intussen bijna twee jaar verder lezen we op social media dat de ook vanuit RUG toch wel commentaar komt op de voorgenomen dependance van de RUG in Yantai. Hoofddocent Casper Alberts geeft aan dat er teveel wensdenken plaatsvindt en dat men zich zorgen maakt om de academische vrijheid en de ethische kaders. De fractie is van mening dat de reputatie van RUG ernstige schade kan oplopen door dit project gestalte te geven. Ook de studentenfractie van de Personeelsfractie en de Lijst Calimero keren zich tegen de plannen.

Volgens RTV Noord vindt ook Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66) het dapper en verstandig van de fracties in de Universiteitsraad om zich tegen de uitbreiding van de RUG te keren. Mogelijk dat het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen de aanvraag voor een campus in China intrekt.

De ‘Chinese manier’
Volgens de Foreign Policy Group heeft de universiteit van Cambridge vandaag aangegeven dat deze verplicht werd honderden artikelen van hun Chinese website te verwijderen. Volgens Beijing mogen westerse instituten wegblijven als de ‘Chinese manier’  hun niet bevalt. Aldus The Guardian.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
29 − 21 =