Noord-Frankrijk (Hauts-de-France), voor Francofielen

Voor de zomervakanties is de regio of het departement Hauts-de-France (Frans Vlaanderen) een beetje een vergeten hoekje bij toeristen uit de buurlanden. Het ligt onder de rook van Groot Brittannië en aan de Noordzee waardoor het weer minder aangenaam kan zijn in de zomermaanden dan bijvoorbeeld meer naar het zuiden van Frankrijk. Je zult hier dan ook niet veel toeristen tegenkomen in de zomermaanden. Her en der wel een echte Francofiel die juist prijs stelt op de grote afwezigheid van zijn of haar landgenoten.

Omdat het niet altijd zonnig strandweer is in Frans Vlaanderen, is er daarentegen genoeg te zien in deze regio om interessante en leerzame uitstapjes te maken en je te mengen onder de authentieke bevolking. Bijvoorbeeld de stad Duinkerke kan fungeren als uitvalsbasis om de regio te verkennen. Duinkerke (Dunkerque) ligt voor de goede orde net over de grens aan de Franse kant en is in minder dan 4 uur te bereiken vanuit Utrecht. Toeristen die je hier tegenkomt zijn meestal alleen maar op doortocht naar Groot Brittanie en verblijven niet meer dan een nacht.

In een vijftal dagen een paar plaatsen in Hauts-de-France bezocht en besproken. Vanzelfsprekend zijn er veel meer pittoreske locaties en interessante bezienswaardigheden in deze regio waar zowel de zonaanbidder, de Francofiel, de cultuur- en natuurliefhebber als de (amateur-)historicus zijn hart kan ophalen.

De reclameborden voor de film ‘Dunkirk’ kom je werkelijk overal in de stad Duinkerke tegen.

Duinkerke
Duinkerke is naast Calais altijd al een bekende kustplaats geweest waar men met de boot de overtocht kan maken naar de in Groot Brittanie gelegen kustplaats Dover. Deze Franse stad is dit jaar bekender geworden door de rellen in het vluchtelingenkamp in de wijk Grande-Synthe. De oorlogsfilm ‘Dunkirk‘ die dit jaar in premier ging, heeft de stad echter in een positiever daglicht geplaatst. Die positieve aandacht is welkom voor de stad en zijn toerisme. En dat ze er blij mee zijn getuigen de reclameborden op iedere hoek van de straat en aan de lantarenpalen voor dit episch filmverhaal.

Het filmepos gaat over Operatie Dynamo, een actie tijdens de Tweede Wereldoorlog aangaande de evacuatie van geallieerden uit Groot-Brittannië, België, Canada en Frankrijk op het strand te Duinkerke. Operatie Dynamo vond plaats tussen 26 mei en 4 juni 1940, het beginstadium van de Tweede Wereldoorlog. De film kent drie verhaallijnen: het strand, de zee en de lucht. Tijdens operatie Dynamo werd er een week lang gevochten op het strand, een dag op zee en slechts een uur in de lucht. Daardoor verloopt het verhaal in de film niet-lineair. (bron: Wikipedia)

Even iets voorbij Plage de Malo-les Bains ligt het zandstrand bezaaid met bunkers en oorlogsresten (betonbrokken, roest etc.) dat herinnert aan de hevige strijd die hier in 1940 is gestreden.  Ook herinneren deze oorlog relikwieën aan de aanwezigheid van de Duitsers in de duinen van Leffrinckoucke (gemeente vlak naast Duinkerke) in een door de Fransen gebouwd fort van maar liefs 12 hectare. Het fort dateert uit eind 19de eeuw en werd gebruikt door de Duitsers tijdens Operatie Dynamo in de Tweede Wereldoorlog.

De binnenstad van Duinkerke is deels historisch. Dat valt onder andere af te leiden uit het prachtig Belfort uit 1901 wat centraal is gelegen en tegenwoordig wordt gebruikt als gemeentehuis. Het monument is UNESCO-werelderfgoed. De Eglise Saint-Eloi (Sint-Eligiuskerk) uit 1450 heeft sinds de 18de eeuw een losstaande klokkentoren van 75 meter hoog die ook tot Belfort is omgedoopt. De toren is voor toeristen toegankelijk en het grootste gedeelte van de klim naar boven kan met een lift worden gedaan. Vlak bij de ingang van de haven staat de 30-meter hoge octagonale 15de eeuwse vestigingstoren ‘Toren van de Leughenaer’ die vroeger een baken was voor de scheepvaart.

De haven van Duinkerke, derde haven van Frankrijk

Duinkerke is in het bezit van de derde grootste haven van Frankrijk. De mogelijkheid bestaat om met een rondvaartboot een tocht van een uur te maken door de immense haven. Voor mensen met zwakke longen is dit af te raden. De raffinaderijen (SRD – Société de Raffinerie de Dunkerque) waar onder andere bitumen worden gewonnen uit ruwe olie, laten een vervelende, indringende geur achter.

Qua infrastructuur is de binnenstad van Duinkerke op dit moment een chaos met veel kapotte wegen, maar de wegwerkzaamheden, afzettingen en omleidingen laten zien dat hier in de nabij toekomst verandering in komt.

Place de Héros in Arras met het Belfort

Arras
Iets meer naar het zuiden, onder de stad Lille, ligt de Romeinse stad Arras. Een mooie historische stad die door toeristen vaak wordt overgeslagen tijdens hun route op weg naar het zonnige zuiden. Jammer, want er zijn maar liefst 200 historische monumenten. Top locaties om te bezichtigen in het centrum van Arras zijn de twee pleinen: het Heldenplein (Place de Héros) en het Grote Plein (Grand’ Place). Beide pleinen zijn omringt door panden met Vlaamse gevels. Aan het Heldenplein staat ook een Belfort en tevens zijn er allemaal gangen onder het plein te bezichtigen, verplicht met een gids op vaste tijden.

Maar Arras heeft nog meer te bieden. Naast het oude benedictijner klooster St.Vaast is Arras ook de thuisstad van de Franse staatsman en advocaat Maximilien-Marie-Isidore de Robespierre die naar zeggen onomkoopbaar zou zijn, vandaar zijn bijnaam “l’Incorruptible.

Het dorpje Kassel
Prachtige vergezichten vanaf de heuvel

Kassel
Op een heuvel (176 meter) niet ver van de Belgische grens ligt het bijzonder romantische dorpje Kassel. Op het eerste oog is er weinig bijzonders aan het dorpje dan alleen dat het zich leent voor een mooi uitzicht over de lappendeken van de Hauts-de-France. Naast een bezoek aan de Britse militaire begraafplaats en uitleg over de Slag bij Kassel (1677), behoort een wandeling buiten de dorpskern om tot de mogelijkheden via ‘Le chemin du Tilleul’ oftewel ‘Het pad van de lindeboom’.

Historische stadsgedeelte van Boulogne sur-Mer, klein maar fijn

Boulogne sur-Mer
De stad Boulogne sur-Mer ligt aan de Opaalkust, aan de westkant van het departement. Bij goed weer is het mogelijk om de kust van Groot Brittannië te zien. Het is ook nog eens de grootste vissershaven van Frankrijk. Ten tijde van Julius Caesar was dit een Romeinse vlootbasis.

De stad heeft een oud gedeelte met een – hoe kan het ook anders – een Belfort en een kathedraal genaamd Nôtre Dame de Boulogne. Bijzonder aan laatstgenoemde kathedraal is de 1.400 m2 Romaans-Gotische crypte eronder, die toegankelijk is voor het publiek. De indrukwekkende crypte herbergt archeologische vondsten, muurschilderingen en kerkschatten. De crypte is zelfs toegankelijk gemaakt voor mindervaliden. Een absolute aanrader.

Van Boulogne sur-Mer via de kustweg D940 naar het Noorden, door Wimereux en Ambleteuse en langs tal van andere pittoreske Franse kustplaatsjes richting Cap Griz-Nez en Cap Blanc-Nez om te genieten van het fenomenale panoramische uitzicht. Ook kom je op deze route het 17-de eeuwse fort d’Ambleteuse tegen in het kustplaatsje Ambleteuse.

Dit gedeelte van de Noord-Oost kust van Frankrijk kenmerkt zich door zijn wisselende kustlandschappen met hoge duinen, ruige rotswanden die afgewisseld worden door prachtige, brede stranden die vooral bij eb goed toegankelijk zijn. Ondanks de diversiteit aan flora en fauna, ook hier weinig buitenlandse toeristen.

In Noord-Frankrijk zijn veel overblijfselen te vinden van de Duitse bezetting, de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. Dikke, betonnen bunkers die de tand des tijds doorstaan om ons er constant aan te herinneren dat onze vrijheid niet gratis en/of vanzelfsprekend is geweest.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 ⁄ 4 =