‘Fantastische zomer’

Net als voorgaande jaren lijkt het erop dat ook de zomer van 2017 behoorlijk nat zal worden. De afgelopen dagen is een afwisseling geweest van regenbuien en zon, zoveel regen zelfs dat het water een hele tijd in de borders blijft staan door verzadiging van de grond.

Een regenachtige dag (foto: Mike Tomale)

De tuinen zijn doordrenkt van het hemelwater, het onkruid schiet omhoog en van grasmaaien komt het even niet. Wat hebben we een belabberde maand juli. Ik kan me goed voorstellen dat velen geneigd zijn om een last minute naar de zon te pakken. Chagrijnig kun je worden van dit weer en het verbaasd me niet als mensen in een dipje (summerblues) komen.

Maar let op, aan het einde van deze zomer komen de weermannen op tv met hun relativerende weerpraatjes. ‘Eigenlijk was de zomer van dit jaar nog niet zo slecht in vergelijking met voorgaande jaren.’ krijgen we dan weer te horen. Maar vergelijk het maar eens met een zomer uit 1980 voor mijn part. Het heeft te maken met de klimaatverandering? Is het gevoelsmatig? Nu wil ik niet meteen een doemdenker zijn, maar ik omarm het veranderende klimaat want een palmboom in mijn tuin lijkt me wel wat. Keerzijde hiervan is dat muggen uit Afrika hier naartoe komen vanwege het milde, vochtige klimaat en allerlei enge ziektes meenemen. Niet echt aantrekkelijk.

Gevoelsmatig
Vroeger (komt hij weer met z’n vroeger) hadden we voor ons gevoel als kind de meest prachtig zomers. Een aaneenschakeling van weken met blauwe luchten met hier en daar een wolkje, zomerse temperaturen, bloemenpracht, bijen, zacht briesje, etc. Het echte zomergevoel. Je hoefde voor mooi weer en zon niet zo nodig naar de Spaanse costa’s, ook omdat het vakantieverblijf in Nederland destijds nog betaalbaar was. Voor een week vakantie in Nederland anno 2017, kun je net zo goed wel twee weken aan de Spaanse costa’s gaan liggen. Het is net zo duur maar de kans op dagenlang regen is in Spanje veel minder aanwezig.

Het weer in 1980 (grafiek: Weerstation Haaksbergen)

De feiten
Het gemiddeld aantal zonuren in Groningen (Eelde) staat in de maanden mei en juni op zijn hoogst. Juli en augustus zijn qua zonuren minder, daar waar dat de beide hoogseizoensmaanden zijn. KNMI geeft aan dat na 19 mei (2017) er een enorm zonnige maand was met op sommige plaatsen zelfs 244 uur zon. In 2016 kwam het landelijk gemiddelde qua zonuren op 1894, hadden we 26 zomerse dagen, 4 tropische dagen en viel er gemiddeld 831mm neerlag over het hele jaar. In 2015 hadden we 1881 zonuren en waren de zonnigste maanden april en juni. Qua neerslag was het in 2016 behoorlijk droog, aangezien er maar 757mm viel.

In 1980 lag het jaargemiddelde aan zonuren op 1358 volgens weerstation Haaksbergen, een behoorlijk stuk minder dan bijvoorbeeld 2016 met 1894 zonuren. In 1990 waren dat 1537 zonuren, in 2000 kwam het totaal op 1459 zonuren, in 2010 hadden we 1668 zonuren en in 2016 maar liefs 1759 zonuren. Duidelijk een stijgende trend. Alleen de maanden met pieken in zonuren zijn langzaam naar voren in het jaar aan het schuiven. Waar vroeger (1980) tijdens de zomermaanden (juli, augustus, september) volop zon was, is dit door de lente overgenomen en zo is de lente ook naar voren in het jaar opgeschoven. Daar komt dan wel bij dat de regenbuien ook frequenter en heftiger worden naarmate de temperatuur stijgt en het klimaat veranderd. Iets met smeltende poolkappen.

Iemand zich wel eens afgevraagd wat dit met schoolgaande kinderen doet? Kinderen die onder schooltijd vanuit het klaslokaal kunnen genieten van het mooie weer en waarvan de zomervakantie verregend waardoor ze noodgedwongen binnen moeten zitten. Misschien een idee voor het onderwijs om ook de zomervakanties eerder in het jaar te gaan plannen?

Enige hoop die we nu hebben is dat augustus en de nazomer van september 2017 het teleurstellende weer van deze maand gaan goedmaken.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 − 13 =