Een bijzondere avond

Als je uit eten gaat bij een Chinees Restaurant, verwacht je eigenlijk een beetje het standaard werk: Chinese vazen, draken op de muur, rode lampionnetjes, eventueel koi karpers of een paar goudvissen in een aquarium en de welbekende traditionele Chinese muziek. Niets van dit alles bij Wereldrestaurant Wereld Geluk in Groningen, op de Chinese vazen na.

Wereldrestaurant Wereld Geluk, zanger Kris Jager in actie (foto: Mike Tomale)

Gisteren was het op zijn minst gezegd een bijzondere ervaring om te eten bij Wereldrestaurant Wereld Geluk aan de Atoomweg, links naast de McDonald’s in Groningen. Sterker nog, naast het eten was er zelfs sprake van de factor beleving. In het wereldrestaurant kan naast het onbeperkt eten van het buffet ook eten afgehaald worden waarbij je dan voor 8,50 je bakje kunt vullen vanuit het buffet.

De wereldrestaurants of mega-restaurants kun je zien als de Aldi’s en de Lidl’s van de horecawereld. Een gat in de markt om de onderklasse van de samenleving, die vaak naar de patatboer gaat, pizza laat bezorgen of Chinees eten afhaalt, naar een restaurant te krijgen en meer te laten uitgeven. In eerste instantie werd dit gestimuleerd door het wok-concept  dat later het megarestaurant werd. En het concept blijkt te werken. Het succesvolle culinaire experiment startte al jaren gelden in Groningen met het inmiddels afgebrande Shufu State in Lewenborg. Ondertussen zijn aan de categorie Groningse megarestaurants onder andere Eten & Zo (Reitdiep) toegevoegd.

Massa is kassa
Ik ben persoonlijk niet zo’n voorstander van mega-restaurants, wellicht door mijn culinaire verleden. Ik hou niet van groot, groter en grootst, en dat is nu juist waar het om draait bij dit soort all-you-can-eat restaurants. Zoveel mogelijk eten aanbieden om zoveel mogelijk mensen te trekken. Insteek: zoveel mogelijk eten en drinken voor één bedrag. En wegens succes kun je bij Wereldrestaurant Wereld Geluk tot 30 september 2017 uitgebreid tafelen zonder de welbekende tijdslimiet.

Zoals ik al eerder schreef hoef je niet voor de culinaire hoogstandjes, diepgaande tafelgesprekken of het ‘aangename’ gezelschap van de jetset naar deze mega-restaurants te gaan, maar meer voor een gemêleerd publiek en een volkse sfeer. Naast de vele gasten met overgewicht die zwermen langs de buffetten van Wereldrestaurant Wereld Geluk en de bierbuiken in te kleine t-shirtjes met tatoeages die heen en weer lopen om bier op te halen, zijn er ook gasten met kinderen en meerdere ouderen. Op tafel staat een bakje met clipjes waarop je tafelnummer staat. Deze clipjes kun je inleveren bij de wok, grill of teppanyaki . Gewoon in een bakje op het desbetreffende buffet leggen waarop staat kip, biefstuk, lam of iets dergelijks. Zodra het gerechtje klaar is brengt de bediening het naar je tafel. Heel makkelijk en scheelt weer wachten of filevorming bij de wok. Dus net weer iets anders dan bij de bij de andere (vr)eetfabrieken in Groningen. Ook kun je jezelf onbeperkt bedienen van frisdranken uit de koelkast en de frisdrankautomaat en koffie uit het koffieapparaat.

Wereldrestaurant Wereld Geluk – de tent staat op z’n kop: polonaise (foto: Mike Tomale)

Of je nu komt voor de babi-pangang of voor Hollandse pannenkoeken, sushi en sashimi, kebab, patat met mayo of pizza, je vindt het allemaal op de buffetten van het wereldrestaurant. Van de welbekende chocoladefontein, slush puppies tot salade Caprese, wraps met gebakken eendenfilet en poffertjes. Een culinair allegaartje waar niemand zich druk maakt om de kwaliteit omdat er alleen maar zoveel mogelijk moet worden gegeten. Borden afgeladen vol en zo vaak mogelijk langs het buffet. Zoveel mogelijk waar voor je geld, typisch Nederlands.

Polonaise
Vrijdag 28 juli was er zelfs een optreden van de Groningse allround feestzanger Kris Jager, die verscheidene oma’s de dansvloer op wist te krijgen met zijn Nederland en Engels repertoire met onder andere chansons van Elvis The King. Ook de Chinese eigenaar van het restaurant kon de verleiding van de dansen oma’s niet weerstaan en sloot ook aan voor een nummertje hoempapa. Een waar schlagerfestival bij een all-you-can-eat Chinees restaurant in Groningen. Om 21:00 werd er een einde gemaakt aan het drie uur durende live optreden van de zanger door middel van een polonaise door het hele restaurant op het nummer ‘glaasje op, laat je rijden’. Over beleving gesproken…

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
11 − 10 =