High worden van slagroomspuitpatronen

Nu er dit jaar een wet is aangenomen in de Tweede Kamer om de wiet te legaliseren, lijkt dat voor jongeren van geen belang te zijn aangezien je ook van legale producten high kunt worden, zoals slagroomspuitpatronen

Gistermorgen vond ik op de parkeerplaats naast mijn huis lege doosjes van slagroomspuitpatronen, en een kleine honderd patronen verspreidt over een parkeervak en wat ballonnetjes. In eerste instantie snapte ik er niet veel van en dacht dat een stel jongeren hun auto even hadden leeggemaakt, zoals ze ook zo vaak even de asbak legen op de parkeerplaatsen.

Terwijl ik stond te kijken naar de objecten kwam een buurvrouw naar me toe en legde me uit dat dit een nieuwe vorm is van high worden. Het gaat om het lachgas in de ampullen. “Die doen ze in de ballonnetjes en ademen ze dan in, legt de buurvrouw me uit. “Heb ik laatst een hele documentaire over gezien, lekker goedkoop voor de jeugd.”

Toch lijkt deze in eerste instantie onschuldige manier van high worden niet geheel zonder risico. Onzuiver gas en combinaties met xtc en alcohol kunnen ernstige problemen veroorzaken. Volgens de website van het Trimbos, kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg, gaat het om di-stikstofmonoxide (N2O) die in de slagroomspuitpatronen zit.

Een doosje Cream Charger kost gemiddeld rond de 6 euro voor 10 patronen. De verpakking op de foto van het merk Mosa kan via internet  worden aangeschaft als groothandelsverpakking van 1200 patronen voor 279,99 Britse pond,  wat neer komt op 0,26 Eurocent per patroon.

Handleidingen voor het gebruik zijn op Youtube te vinden. Jongeren zien het gebruik van di-stikstofmonoxide (N2O) niet als drugs maar meer als een onschuldig middel.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
29 − 7 =