Costa Brava: Salvator Dalí

Een van de meest bekende en markante personages die ooit heeft gewoond, geleefd en gewerkt aan de Costa Brava is toch wel de markies de Dalí de Púbol. Beter bekend als Salvador Dalí. De surrealistische kunstenaar overleed in 1989 maar in tegenstelling tot andere, bekende kunstenaars werd Dalí al geroemd en geëerd tijdens zijn werkzame leven.

Salvador Dali (foto: Allan warren – Wikimedia)

Salvador Dalí werd in Figueres (Figueras- Alto Ampurdán – Gerona)) geboren en uiteindelijk begraven in zijn eigen theater museum. Dalí liet zich in zijn begin periode inspireren door kunstenaars als El Greco, Francisco Goya, Michelangelo en Diego Velázquez. Hij richtte zijn aandacht in die tijd op het impressionisme en het kubisme. Later pas omarmde hij het surrealisme.

De Dalí driehoek
De eigenzinnige en extravagante kunstenaar Dali had een luxe villa in de baai van Port Lligat met uitzicht over de Middellandse Zee. Daarnaast had hij zijn museum in Figueres en een kasteel in Púbol, waar zijn vrouw Gala (Elena Djakonova) resideerde. Zijn vrouw en muze was de uit Rusland afkomstige Gala, voormalige echtgenoot van Franse dichter Paul Éluard. Het huwelijk met Gala was platonisch aangezien Dali een fobie had voor vrouwelijke genitaliën. Toch noemde hij haar zijn “bloed, mijn zuurstof, mijn engel van het evenwicht”.

Casa-Museu Castell Gala Dalí – Púbol (foto: Mike Tomale)

Zowel het huis in in de baai van Port Lligat, het kasteel in Púbol als het museum in  Figueres zijn een verpersoonlijking van de werken van Dali. In het museum worden maar lief 1500 werken van Dalí bewaard die zijn opgedeeld in drie thema’s: theater, galerij en juwelen. Het kasteel waar zijn vrouw Gala verbleef werd door Dali getransformeerd tot een surrealistische creatie met een prachtige beeldentuin. Een van de beelden representeert de beroemde componist Richard Wagner. Voor Dali was Wagner dé apotheose van het romantisme. In de oude wapenkamer werd ‘de troon van Dalí’ gerealiseerd en Dalí had er zijn eigen werkkamer. Zijn vrouw Gala overleed in 1982 en ligt in het kasteel begraven. Salvador Dalí overleed in 1989 maar ligt begraven in de crypte van zijn theater museum in Figueras.

Ben je ergens in een badplaats aan de Costa Brava met vakantie en heb je een paar uurtjes niets te doen, neem dan een kijkje in het museum van Dalí in Figueras. Ben je hierdoor enthousiast geworden en wil je meer weten over deze uitzonderlijke personage, rijdt dan even met de auto naar Port Lligat, net boven het prachtige witte Catalaanse vissersdorpje Cadaqués. Als je de villa van Dalí hebt gezien is de rit naar het kasteel in Púbol ook zeker de moeite waard. De afstand tussen Port Lligat en Púbol is ongeveer 70 kilometer. In één dag gaat het misschien allemaal niet lukken, maar als je er afzonderlijke dagtochten van maakt, heb je een mooie en leerzame tijdsbesteding aan de Costa Brava.

Bronnen:

Meer stukken in de serie Costa Brava:

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 ⁄ 14 =