G20

President Donald Trump van de Verenigde Staten gaat niet meedoen met de wereldleiders die afgelopen zaterdag op de G20 in Hamburg spraken over het klimaat en de vrijhandel. Dat schrijft Reuters. Donald Trump blijft achter zijn verkiezingsbelofte staan. ‘America First’.

Logo G20-Hamburg (afbeelding: Der Barbar – Wikimedia)

Vorige maand gaf Trump al aan dat hij niet mee zou gaan in het internationale klimaatakkoord dat twee jaar geleden in Parijs werd gesloten. De Verenigde Staten willen nauw samenwerken met andere landen om hen te helpen toegang te krijgen tot fossiele brandstoffen en deze schoner en efficiënter te gebruiken. Trump vindt dat het huidige klimaatakkoord niet eerlijk is voor bedrijven, mensen en belastingbetalers’ in zijn land. Sommige staten in de Verenigde Staten hebben aangegeven zelf actie te ondernemen. Zo heeft de staat Californië al een klimaatpact gesloten met China.

Trump kiest voor protectionisme en daardoor is de traditionele relatie binnen de G-20 verstoord en kunnen opkomende grootmachten als China een grotere rol gaan spelen. De wereldleiders van de G-20 zullen er alles aan doen om protectionisme tegen te gaan en oneerlijke handelspraktijken te voorkomen omdat zij dat zien als een rem of blokkade voor de globaliserende economie. De leiders hebben elkaar beloofd samen te werken om zo de economische ontwikkeling in Afrika te bevorderen.

Voor Nederland was dit sinds 2010 weer voor het eerst dat premier Mark Rutte mocht aanschuiven. Volgens Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot is dit belangrijk voor Nederland. “Zo’n top draait eigenlijk niet om de officiële vergaderingen. Dat zijn plichtplegingen. Die toppen zijn voornamelijk bedoeld voor de onderonsjes. Je hebt dé kans om met wereldleiders aan tafel te spreken.” Aldus Ben Bot in een interview voor RTLnieuws.

Extreem protest
De G20-top in Hamburg werd dit jaar gekenmerkt door gewelddadige protesten van anti-G20-demonstranten en radicaal linkse (marxistische) groeperingen, zoals de bezetters van voormalig theater ‘Rote Flora’ die tegen het kapitalisme zijn, tegen sociale ongelijkheid en tegen veranderingen van het geo-politieke landschap. Hierbij raakten 76 agenten gewond. Ook vanuit Nederland gingen linkse activisten, waaronder de marxistische Anne-Fleur Dekker, gezamenlijk naar Duitsland maar werden bij de Duitse grens in eerste instantie tegen gehouden en hun paspoorten ingenomen.

“De Groep van 20 (G20) is een groep bestaande uit 19 landen en de Europese Unie. Gezamenlijk beslaan de leden van de G20 zo’n 90% van het wereldwijde bruto nationaal product, zo’n 80% van de wereldhandel (inclusief handel binnen de EU) en twee derde van de wereldbevolking. De G20 wil een forum zijn voor samenwerking en beraad met betrekking tot het internationale financiële systeem. (bron: Wikipedia)”

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
17 × 7 =