HDR-fotografie

HDR foto’s zijn opnames met High Dynamic Range. Dat wil zeggen dat ook de donkere delen op foto’s extra belicht worden om zodoende meer detail en contrast in een foto te krijgen.

Bij sommige camera’s moeten hiervoor meerdere foto’s met verschillende belichting worden gemaakt die dan op elkaar worden gelegd door middel van software. De Nikon 5200 waar ik mee fotografeer heeft deze functie standaard aan boord. Deze werkt in alle functies, behalve de automatische. Enige vereiste is een oog voor compositie en een goed statief. Ik gebruik daarbij een afstandbediening om de camera zo min mogelijk aan te raken en schokken of trillingen te voorkomen. Maar je kunt ook de timer op 5 seconden zetten zodat de foto pas wordt gemaakt als je de knop van je camera hebt ingedrukt en de spiegel omhoog is geklapt.

De meningen over HDR-fotografie zijn verdeeld. Voor de ene fotograaf is dit onrealistisch fotograferen, een ander vindt het prachtig. Het is dus niet alleen te gebruiken in schemer of bij gebouwen, maar bijna bij alles. Ik persoonlijk vind het effect mooi als de zon echt fel is en dus donkere schaduwen veroorzaakt. Een mogelijk alternatief voor HDR is je RAW foto bewerken in een programma als Lightroom, Photoschop of Capture NX. Het effect zal dan iets minder ‘dramatisch’ zijn.

Hieronder zijn drie voorbeelden van HDR foto’s, genomen in Aekingerzand bij Appelscha in Drenthe in de brandende zon. De linkerkolom laat de normale weergave zien, de rechter de HDR variant. Duidelijk is te zien dat de donkere delen en schaduwen in de linker kolom veel lichter en dus meer detail en contrast laten zien in de rechter kolom.

Later meer over HDR-fotografie in de avond en nacht.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 − 13 =