Paleis het Loo

Een geslaagde opzet van een prachtige tuin in de typisch 17e-eeuwse barokstijl met mediterrane invloeden en Franse grandeur, dat zou een omschrijving kunnen zijn van de historische tuinen bij nationaal museum Paleis het Loo, aan de rand van Apeldoorn.

Paleis het Loo (foto: Mike Tomale)

De paleistuin is oorspronkelijk door koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II aangelegd. Een knap staaltje werk om het Veluwse heidelandschap te transformeren tot deze weelderige barokke tuin bij het classicistische paleis .

De Franse invloed van de Nederlandse graveur en architect Daniël Marot (Hugenoot) is duidelijk zichtbaar en tastbaar in onder andere de tuinen van het Loo, die door hem zijn ontworpen naast bijvoorbeeld het interieur van de Trêveszaal, waar de ministerraad vergadert. De inrichting van de tuin van het Loo met zijn ovale vormen en buxus parterres doet enigszins denken aan de tuin van het Kasteel van Versailles, maar dan meer ingetogen. De uitbundige Lodewijk XIV-ornamentiek komt wel terug in bijvoorbeeld de deur van het paleis.

Naast de grote Beneden – en Boventuin is er een Koninginnetuin, waar in kuipen citrusbomen zijn te vinden tussen mei en oktober. Het Groene Kabinet, de Oranjerie en Koningstuin sluiten daar bij aan.

Delfts Blauw (foto: Mike Tomale)

Het is mooi om te zien hoe Delfts Blauw als Nederlands accent is gebruikt in het ontwerp van de tuinen bij Paleis het Loo, die af en toe zelfs een mediterraan gevoel oproepen. Een verzameling mooie vazen op de gemetselde balustrades, prachtige fonteinen en tuinbeelden van goden en godinnen uit de Griekse mythologie. Deze tuin met internationale allure heeft zelfs het predicaat ‘Botanische tuin’ verkregen vanwege zijn collectie citrusbomen, historische fruitrassen en oranjerieplanten.

Palei het Loo werd in 1975 afgestoten door de Koninklijke familie en is sinds 1968 eigendom van de Rijksgebouwendienst van de Staat der Nederlanden. Tegen de paleistuin aan ligt het paleispark van 650 hectare waar ook rijksmonument slot Het Oude Loo is gevestigd.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 × 24 =