Stemmingmakerij vanuit de universiteiten?

Discriminatie op de arbeidsmarkt is niet oké, daar kunnen we het over eens zijn. Een ieder die in Nederland zijn positieve steentje wil bijdragen aan de economie is van harte welkom en heft recht op gelijke kansen. Toch blijkt dat werkgevers niet allemaal zo denken en zelfs bevooroordeeld zijn.

Curriculum Vitae (foto: the Italian voice – Flickr)

Vrije Universiteit (VU), het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht luidden de noodklok nadat uit onderzoek is gebleken dat sollicitanten met een migratieachtergrond veel minder kansen hebben dan de Nederlandse autochtone bevolking. Een overbodig onderzoek, want dat was al een bekend gegeven. Als een sollicitanten met een migratie achtergrond zijn eigen naam onder zijn sollicitatiebrief zet, is de kans dat hij wordt uitgenodigd vele malen kleiner dan dat hij deze ondertekend met een Nederlandse naam.

“Het is ‘walgelijk’ dat een veroordeelde geweldpleger van Nederlandse afkomst meer kans maakt bij een sollicitatie dan sollicitanten zonder strafblad maar met een migratieachtergrond. ‘Discriminatie bij sollicitaties is volstrekt onacceptabel. Zo ontneem je sollicitanten niet alleen een eerlijke kans op een baan, maar loop je als werkgever ook het risico om talent mis te lopen. Goede werkgevers doen dat niet. Die geven niet alleen Arie, maar ook Ali een eerlijke kans.’ vindt demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher.” schrijft het Parool.

Maar wat ligt ten grondslag aan deze arbeidsdiscriminatie? Is het misschien het feit van de opstelling die Nederlanders met een migratieachtergrond én lage opleiding hebben? Tegen de democratie, tegen vrijheden, tegen Nederlandse regels? Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft dit al in 2010 onderzocht en de redenen op een rijtje gezet door meer dan 100 werkgevers en intermediairen te interviewen.

Het onderzoek wat vandaag werd gepubliceerd door de universiteiten werd alleen uitgevoerd in de sectoren waarbij een laag opleidingsniveau is vereist. Waarom alleen in die sectoren? Omdat het misschien niet voorkomt bij banen met hogere opleidingen? Dat weten we dus niet, daarom is het onderzoek niet wetenschappelijk en niet compleet en kan wat mij betreft de prullenbak in. Enige verschil is dat de sollicitant met een migratieachtergrond het ook aflegt tegen de voormalige criminele sollicitant. Stemmingmakerij vanuit de universiteiten?

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
25 − 25 =