Plastic recyclen in Groningen

De titel van het stuk zou kunnen impliceren dat plastic recyclen in Groningen een mogelijkheid zou zijn. Jammer genoeg is dat niet waar. Toch wel vreemd dat inwoners van de milieubewuste gemeente Groningen hun plastic niet kunnen recyclen.

Bijna allemaal plastic verpakkingen (foto: Mike Tomale)

Ik ben een fanatieke recycler. Papier en papieren verpakkingen van melk en bijvoorbeeld ijsthee in de papiercontainer, glas in de glasbak, kleding en schoenen in de daarvoor aangewezen containers en biologisch afval in de biobak. Zelfs het papieren rolletje van de wc-rol gaat in de papierbak en het klokhuis van de appel in de biobak. Maar als ik thuis in mijn vuilniszak kijk, is 3/4 van het materiaal wat erin zit plastic verpakkingsmateriaal. Dat gaat van plastic flesjes tot plastic verpakking van groenten, vlees, luxeartikelen etc. Het is niet zo dat mijn vuilniszak of afval er zwaarder door wordt, want het gaat voornamelijk om volume. Zou het niet mogelijk zijn om die ‘rotzooi’ te recyclen, schoon te maken en eventueel weer om te smelten tot iets nuttigs?

De afval in mijn prullenbak is hoofdzakelijk plastic zoals je op de foto kunt zien. Daar komen vandaag dan nog twee plastic bakjes bij waar de kipfilet in heeft gezeten, het folie om de broccoli, het plastic zakje van de paprika en het wc papier is op, dus ook de grote plastic zak die om de rollen zit.

Slogan campagne “Haal alles uit je afval'(afbeelding: Gemeente Groningen)

De gemeente Groningen geeft op de website aan dat plastic en kunststof wordt in de afvalscheidingsfabriek gescheiden. Minder uitstoot van co2 en geen extra containers zijn een paar genoemde voordelen. NOS schreef vorig jaar maart dat het inzamelen van plastic eigenlijk geen oplossing was aangezien er een overvloed dreigt te ontstaan aan ingezameld plastic, mede ook door de lage olieprijs. Wat dat betreft is dat dan in lijn met de argumenten van de gemeente Groningen. Ook zou het een probleem zijn om het gerecycled plastic te verkopen en men is van mening dat de overheid moet gaan zorgen voor de vraag naar gerecycled plastic.

Toch is De Afvalwijzer van afvalverwerker Shanks van mening dat door afval gescheiden in te zamelen, de kwaliteit van de ingezamelde afvalstoffen beter is en blijft er minder restafval over. Op die manier zal de CO2-uitstoot minimaliseren. Het Financieel Dagblad spreekt dit tegen en schrijft op basis van gegeven van het vakblad Economisch Statistische Berichten dat verbranden van plastic is economisch gezien aantrekkelijker.

Volgens afvalverwerker HVCgroep doet Nederland het goed wat betreft het recyclen van plastic en is het nog steeds zinvol om dat blijven te doen. Door inzameling blijven waardevolle grondstoffen behouden en worden gebruikt voor nieuwe producten. Recycling levert daarom milieuwinst op. PlasticHeroes denkt er net zo over maar zou volgens Recycling Netwerk ‘bedroevend slecht’ functioneren. Dat schrijft de Volkskrant. Volgens Recycling Netwerk, een coalitie van milieuclubs waaronder Greenpeace, Natuur&Milieu en Milieudefensie is het PlasticHeroes systeem erg duur en levert het bijna niets op.

Diftar wordt deze college periode niet ingevoerd in Groningen, maar je kunt er donder op zeggen dat als de gemeente niet meer recyclepunten gaat instellen in de stad Groningen het na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 het sowieso weer op de agenda staat van het nieuwe college of zelfs in het coalitieakkoord . Hopelijk is er voor die tijd al een oplossing bedacht voor het recyclen van plastic.

Dus ondanks dat milieuclubs er op blijven hameren dat plastic gescheiden moet worden en ik de omslag om te recyclen al jaren gelden heb gemaakt, moet ik nu weer mijn denkpatroon gaan veranderen en accepteren dat verbranden van plastic ‘kosteneffectiever’ is.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
3 × 11 =