Groen licht voor bijstandsexperiment in Groningen en Ten Boer

In september van dit jaar wordt gestart met een bijstandsexperiment in Groningen. Demissionair staatssecretaris Klijnsma van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaf gisteren groen licht aan vijf gemeentes om de regels voor de bijstand te versoepelen.

Bijstand op maat (foto: Henk Tammens – gemeente Groningen)

Door midden van een brief  informeerde de staatssecretaris de Kamer over de stand van zaken met betrekking tot de experimenten in het kader van
de Participatiewet. Hieruit bleek dat ook de gemeenten Amsterdam en Nijmegen interesse tonen in het experiment. Jetta Klijnsma tekende gisteren op het stadhuis in Groningen de beschikking voor de start van het experiment “Bijstand Op Maat”. Gemeenten Wageningen, Tilburg en Deventer hebben ook toestemming gekregen van de staatssecretaris.

Wantrouwen richting overheid
De gemeente Groningen gaat in samenwerking met de gemeente Ten Boer met 700 bijstandsgerechtigden een proef doen van twee jaar. Onderzocht wordt of het zinvol is dat mensen naast hun uitkering geld mogen bijverdienen of dat mensen baat hebben bij meer begeleiding naar gepast werk. Het experiment zou ook duidelijk moeten maken of door deze maatregelen het vertrouwen in de overheid toeneemt. De effecten in Groningen worden onderzocht door Rijksuniversiteit Groningen. Bij het hele experiment zijn ook de universiteit van Utrecht en Tilburg betrokken.

“Uniek aan het experiment in Groningen is dat er ook een groep is die zelf één van de drie mogelijkheden mag kiezen. Daarmee breken we in Groningen voor het eerst in Nederland met het principe ‘one size fits all’ en doen we recht aan de grote verschillen die er tussen de uitkeringsgerechtigden zijn.” Aldus wethouder Mattias Gijsbertsen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
36 ⁄ 12 =