Vernazza

Een van de oudste dorpjes aan de kust van Cinque Terre, is het havenstadje Vernazza dat in historische documenten sinds 1080 wordt genoemd. Het was onder andere een aanlegplaats voor de oorlogsvloot van de onafhankelijke staat Republiek Genua en een deel van de soldaten werd hier gestationeerd. Sommige toeristen vinden Vernazza het mooiste van de vijf pittoreske dorpjes langs de rotsige kust van Ligurië.

De haven van Vernazza (foto: Mike Tomale)

Met de auto is het dorpje Vernazza te bereiken via de Strada Provenciale 61 (SP61), maar wordt wel afgeraden, zeker in het hoogseizoen vanwege de beperkte parkeerplaatsen, boven aan het dorp. Vandaar uit kunt u naar beneden lopen via weggetjes en trappen die u uiteindelijk op de Piazzetta del Caduti brengen, het pleintje voor het treinstation. Onder het spoor doorlopend komt u dan op de hoofdweg, de Via Roma.

Vanuit La Spezia ben je in 20 minuten met de trein bij het station van Vernazza. Een dagticket kost 15 euro. Vanaf het station kun je via de trap naar beneden en kom je op de Via Roma die je naar het centrum en de haven brengt. Het stadje bestaat uit één hoofdweg door het dorp, de rest van de straatjes zijn allemaal kleine steegjes met vooral veel trappen. De Via Roma is als het ware de slagader van het dorp. Restaurantjes, terrasjes en winkeltjes domineren het straatbeeld. Vernazza is het enige dorpje in Cinque Terre met een uitgebouwd haventje en een strandje en heeft ook als enige dorpje van Cinque terre een plaats gekregen op de lijst van borghi più belli d’Italia.

Direct aan de kust, op een rots, ligt het in Ligurisch-gotische stijl gebouwde kerkje Santa Margharita d’Artiochia (1318). Deze katholieke kerk heeft een achthoekige toren. Aan de andere kant van het haventje, op een hoge rots, staat de uitkijktoren van het imposante Castello (kasteel) Doria uit de 11de eeuw, vanwaar toeristen worden getrakteerd op een fantastisch uitzicht. De Republiek Genua maakte in het verleden veelvuldig gebruik van het strategische gelegen Vernazza om de havenstad Genua te verdedigen tegen de Saraceense aanvallen.

De met wijngaarden bedekte bergen rond Vernazza (foto: Mike Tomale)

Maar Vernazza biedt meer dan alleen het pittoreske dorpje. in de heuvels rondom het dorp is het perfect wandelen. Aangezien het wandelpad van Monterosso al Mare naar Riomaggiore ook langs Vernazza loopt, is het voor de getrainde wandelaar zeker de moeite om even de met wijnranken en olijfbomen begroeide heuvels in te trekken. De lokaal geproduceerde wijn ‘Sciacchetrà‘ is de meest beroemde passito in heel Italië.

De wandeling in de bergen bij Vernazza richting Monterosso al Mare wordt aangemerkt met de kleur rood-wit-rood. Vanaf de bergen heb je een prachtige uitkijk op het dorp en de Middellandse Zee.

Vanuit de haven van Vernazza is het ook mogelijk om met de boot de overige vier dorpen aan de kust van Cinque Terre te bezoeken.

Bronnen:

  • Reisgids: Cinque Terre, Portovenere and the Gulf of the Poets, door Diego Savani
  • Ontdek Vernazza, klik hier
  • Geschiedenis en informatie over Cinque Terre, klik hier

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
25 − 19 =