Kans op mazelenuitbraken neemt toe

Ondanks dat de vaccinatiegraad in Nederland hoog is, is voor het derde opeenvolgende jaar de vaccinatiegraad voor de vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) licht gedaald. Zuigelingen, kleuters en schoolkinderen worden steeds minder gevaccineerd in Nederland.

D=difterie, K=kinkhoest, T=tetanus, P=poliomyelitis, Hib=Haemohilus influenzae type b, Hep B=hepatitis B, Pneu=pneumokokken, B=bof, M=mazelen, R=rodehond, Men C=meningokokken C, HPV=humaan papillomavirus.
* volledig = alle RVP-vaccinaties volgens schema ontvangen op 2-jarige leeftijd.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verhoogt het risico op toekomstige uitbraken, met name van het zeer besmettelijke mazelen door de licht dalende vaccinatiegraad. Er is sprake van een algehele daling omdat de deelname aan de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is ook voor het eerst is afgenomen,van 61 naar 53 procent.

In Nederland zijn groepen mensen die vanwege hun geloof niet gevaccineerd willen worden, bijvoorbeeld in de zogenaamde biblebelt, Vereniging de Kritische prikkers, maar ook antroposofen vinden dat kinderziekten bij opgroeien hoort en staan kritisch tegenover vaccinaties maar wijzen ze niet helemaal af.

In Italië is een dergelijke mazelenepidemie al aan de orde. Ook door een dalende vaccinatiegraad. Bijna in alle regio’s van Italië zijn uitbraak van mazelen vastgesteld. Van de 3074 geregistreerde uitbraken was 89% niet gevaccineerd.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
18 × 13 =