Door de bomen het bos niet meer zien

Afgelopen week wilde ik een nieuwe powerbank online kopen. Ik heb er al een, maar wil graag een wat zwaarder exemplaar. Aangezien ik niet ‘zomaar’ iets bestel op internet probeer ik me goed voor te bereiden om zo het meeste waar voor mijn geld te krijgen.

De 15.000 mAh Xtorm (A-Solar) Free XB102 (afbeelding: website Consumentenbond)

Een van de eerste sites waar ik meestal kijk voor tech is o.a. Coolblue en Bol.com waar de mate van populariteit van een item wordt aangegeven door het aantal reacties of beoordelingen.

Bij Coolblue wordt aangegeven dat met 963 reviews de Xtorm (A-Solar) Power Bank Free XB102 15000 mAh met maar liefs drie USB -aansluitingen als beste uit de test komt, en deze powerbank wordt zelfs aanbevolen door het bedrijf. Voor een bedrag van € 47,99 beschik je dan over een product waarbij prijs en kwaliteit in balans zouden moeten zijn. ‘Mah’ staat voor Milliampère-uur. Maar wie gaat er 963 reviews doorlezen om tot een weloverwogen besluit te komen? Trouwens, als ik even door de reviews blader kom ik hier en daar een klein negatief puntje tegen, maar niet echt iets schokkend wat mij meteen zou doen twijfelen.

Bij Bol.com wordt als best beoordeelde powerbank de Denver PBA-16001 – Powerbank – Wit – Met 16000mAh en twee USB-aansluitingen aangeprezen. Het aantal beoordeling verschilt per dag. Deze powerbank zit in dezelfde prijsklasse (€ 47,89) maar er is slechts één beoordeling, dus wat de waarde van de beoordeling betreft, niet voldoende om een weloverwogen keuze te maken. De Xtorm (A-Solar) Power Bank Free XB102 15000 mAh springt niet als eerste naar boven bij de beoordelingen terwijl de powerbank wel wordt aangegeven na het klikken op de Denver. De Xtorm (A-Solar) Power Bank Free XB102 15000 mAh kost bij Bol.com ook 47,99 en heft 148 reviews.

Op de website van de Consumentenbond komt diezelfde Xtorm 15000 mAh ook als beste uit de test, maar ben ik nu voldoende overtuigd dat ik de beste powerbank heb in deze prijsklasse? Op de website van Hardware.info staat dat de beste geteste powerbank op 4 oktober 2015 de Xtorm (A-Solar) Power Bank Free XB102 15000 mAh en op 3 oktober 2016 de EasyAcc Powerbank PB20000QC3 is met een prijs van gemiddeld 99 Euro.

ANWB heeft in 2017 ook zestien powerbanks getest bij instituut DEKRA. Als winnaar komt de Varta Powerpack 6000 met 2 USB-poorten uit de test met een prijs van € 24,99. Als tip om een powerbank te kopen schrijft Computertotaal een artikel waarin 9 exemplaren worden getipt als zijnde beste in hun prijs/kwaliteit klasse.

Moet ik als consument afgaan op de test van de Consumentenbond, aangezien deze onafhankelijk opereert? Moet ik mij baseren op de honderden reviews van gebruikers of de aanbevelingen van commerciële websites? Voor mij is nu nog niet duidelijk welke powerbank de beste is en ik begin door de bomen het bos niet meer te zien.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
34 ⁄ 17 =