Terreurpoging Brussel

De Gazet van Antwerpen meldt dat treinstation Brussel-Centraal dinsdagavond rond half negen ontsnapt is aan een een zware terreuraanslag. Een man liet een trolleykoffer ontploffen in het station tussen de entree en de sporen. Volgens getuigen riep de man daarbij ‘Allahu Akbar. Militairen schoten hem ter plekke neer.

Brussels Centraal Station (foto: Fabian318 – Wikimedia)

De VRT laat weten dat de man een spijkerbom liet ontploffen maar dat deze niet volledig is ontploft. Volgens VTM zou alleen het ontstekingsmechanisme zijn ontploft. Er vielen daarom verder geen gewonden. Mogelijk droeg de dader ook een bomgordel omdat ter hoogte van zijn riem draden zichtbaar waren.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, is de identiteit van de man bekend maar wordt nog niet naar buiten gebracht. Of de dader onderdeel was van een netwerk wordt nog onderzocht. Het Federaal Parket in België stelt dat het incident als een “daad van terreur” mag beschouwd worden. Ook zijn er inmiddels huiszoekingen geweest.

Dreigingsniveau drie blijft van kracht in de Belgische hoofdstad. Om 9:00 komt de Nationale Veiligheidsraad samen onder leiding van premier Charles Michel.

De treinen rijden vanochtend wel op de Noord-Zuidverbinding maar stoppen niet op Brussel-Centraal. Met een geldig vervoersbewijs kan er gratis gereisd worden naar Brussel-Centraal vanaf Brussel-Noord of Brussel-Zuid met bussen, trams en metro. De metro in Brussel-Centraal rijdt wel.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 ⁄ 1 =