Groningen wil vrouwen enthousiasmeren voor politiek

Groningen wil meer vrouwen in de gemeenteraad. Dat is het doel van de campagne ‘Raad zoekt Vrouw’. Op 29 juni is er om 19:00 een Meet & Greet in het stadhuis met PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul, onderneemster Marja Doedens en vrouwelijke raadsleden uit de raad.

Raadszaal in het gemeentehuis van Groningen op de Grote Markt (foto: Mike Tomale)

In de Groningse gemeenteraad is één op de drie raadsleden een vrouw, iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Eén van de initiatiefnemers, D66-raadslid Wieke Paulusma, vindt dat dit beter kan en dat na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 het aantal fiftyfifty zou moeten zijn.

De Groningse raadsvrouwen
Inge Jongman, fractievoorzitter van de ChristenUnie geeft aan dat “uit onderzoek blijkt dat je als raad met een goede man-vrouwverhouding beter afgewogen besluiten neemt. Mannen focussen op andere dingen.” VVD-fractievoorzitter Sabine Koebrugge vindt dat vrouwen met hun ‘female touch’ van grote waarde kunnen zijn als volksvertegenwoordiger. “Daar waar mannen vaak meteen vooraan staan, twijfelen vrouwen eerder. Vaak onterecht. Niet twijfelen, gewoon doen!” 

PvdA-fractievoorzitter Carine Bloemhoff wil afreken met het vooroordeel dat over vrouwen en politiek omdat vaak wordt gedacht dat het een mannending is. “Dat mannen er beter in zijn. Of dat je het raadswerk niet kunt combineren met werk en kinderen. Maar beide is niet waar. Het is hard werken maar hartstikke leuk omdat je zaken voor elkaar krijgt voor mensen in de stad.” Fractievoorzitter van 100% Groningen, Marjet Woldhuis, stelt dat er meer vrouwen in de raad komen als politieke partijen meer vrouwen op de kieslijst zetten. Glimina Chakor, raadslid voor GroenLinks, geeft aan dat dat velen een meer diverse raad noodzakelijk vinden, los van politieke kleur.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is landelijk gezien is 29% van de raadsleden vrouwelijk. Het idee van  onder andere D66-raadslid Wieke Paulusma is niet nieuw of origineel. Franca Kerstens (VVD) van de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug kwam begin van dit jaar met een een politieke Ladies’ Night.

“Raadslid Wieke Paulusma (D66) uit Groningen kreeg het onlangs voor elkaar dat het D66-congres zich uitsprak voor een motie waarin de Tweede Kamerfractie wordt opgeroepen het initiatief te nemen tot het instellen van een tijdelijk vrouwenquotum voor maatschappelijke functies. ‘Het staat niet expliciet in de motie vermeld, maar wij moeten in de politiek het goede voorbeeld geven’, licht Paulusma toe. ‘Vooral op lokaal niveau is het slecht gesteld met het aantal vrouwen dat politiek actief is.” (bron: VNG)

Meer informatie over het Gronings initiatief op Facebook.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
11 × 6 =