Actievoerder John Lanting boekt succes in rechtszaak

Actievoerder John Lanting werd eerder veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur en een voorwaardelijke boete van 460 euro voor het aansteken van een brand bij het hoofdgebouw van de NAM in Assen. Maandag 19 juni moest Lanting weer voor de rechter verschijnen inzake het afstaan van DNA, maar deze keer kreeg de voorzitter van Schokkend Groningen gelijk van de rechter in Groningen.

John Lanting – Schokkend Groningen (foto: Mike Tomale)

Omdat Lanting was veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstaf en een voorwaardelijke boete, moest hij DNA afstaan. Lanting gaf onder protest zijn DNA af op het politiebureau in Delfzijl op 9 mei 2017. Tevens tekende hij bezwaar aan tegen het opnemen van zijn DNA in de DNA-databank.

Lanting schrijft in zijn 5 pagina’s telende verweertekst dat hij actie voert vanuit noodweer en altijd met open vizier, daarom vindt hij het overbodig dat zijn DNA wordt bewaard. De rechter gaf hem hierin gelijk. DNA was niet nodig vond de rechter want bij zowel NAM en CVW was Lanting altijd aanwezig en herkenbaar. “Was mijn huis niet beschadigd geweest door mijnbouwschade en was alles netjes afgehandeld, was actie voeren niet nodig geweest.” geeft Lanting aan.

Lanting vecht al jaren tegen de mijnbouwschade in de provincie Groningen die zorgt voor veel schade aan panden. Daarnaast voert hij actie tegen de gaswinning en probeert hij zijn recht te halen met betrekking tot de schade aan zijn geboortehuis.

Lanting was blij met de uitspraak en twitterde zijn 5 pagina’s telende verweertekst.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
32 ⁄ 16 =