Mark Rutte naar Groningen

Vrijdag 9 juni schreef de Rijksoverheid dat demissionair minister-president Mark Rutte in hoogst eigen persoon op 16 juni naar Groningen komt om bij te praten over de aardbevingsproblematiek.

Mark Rutte, Minister-president en Minister van Algemene Zaken. Portretfoto voor de bewindsliedenpagina van Rijksoverheid.nl ( foto: Arenda Oomen)

Primaire insteek van het bezoek is de afhandeling van het nieuwe schadeprotocol dat maar niet lijkt te vlotten. De overheid en NAM willen geen ‘carte blanche’ afgeven maar de maatschappelijke organisaties, zoals de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad verwachten dat eigenlijk wel, omdat het getouwtrek om de financiering van de schade lang genoeg heeft geduurd. Grote vraag is waar dat geld dan vandaan moet komen, nu de inkomsten van NAM en overheid teruglopen door het minderen van het gas. Een spaarpot is er niet.

Mark Rutte neemt vrijdag ook de petitie ‘Laat Groningen niet zakken’ in ontvangst van Freek de Jonge. De petitie is in vijf maanden tijd door 204.142 personen ondertekend. De statistieken van de petitie zijn hier in te zien. Na het in ontvangst nemen zal er volgens RTV Noord een diner volgen met vertegenwoordigers van belangenorganisaties en bestuurders.

John Lanting – Schokkend Groningen (foto: Mike Tomale)

Schokkend Groningen
Schokkend Groningen vindt het resultaat van de petitie teleurstellend. “Als je kijkt dat er alleen al in de provincie Groningen ongeveer 585.000 mensen wonen en leven, dan vraag je je af wat men in Groningen belangrijk vindt. Waar wil de Groninger dan wel aan meewerken?” Dat vraagt John Lanting zich af. Lanting geeft aan dat hij vindt dat vele Groningers ‘egoïstisch, egocentrisch en individualistisch’ zijn.

Op de vraag wat Schokkend Groningen ervan vindt dat Mark Rutte aanstaande vrijdag naar de provincie komt, antwoord Lanting: “Ik hoop dat Rutte zijn eeuwige grijns in Den Haag achter laat. Het gaat hier om serieuze zaken. Duizenden gezinnen met psychologische problemen en mensen leven in onveiligheid. De hele provincie Groningen wordt naar zijn malle moer geholpen, inclusief de cultuur en monumenten.”

Actiegroep Schokkend Groningen is niet uitgenodigd om met Mark Rutte in gesprek te gaan. John Lanting vermoedt dat dit te maken heeft met het feit dat Schokkend Groningen een actiegroep is. “Rutte wil weer ‘op veilig’ spelen,” stelt John Lanting. “Hij heeft hier veel te weinig zijn neus laten zien, wel een keer om onder andere een eierbal te eten.”

Dat Rutte samen met vertegenwoordigers van belangenorganisaties en bestuurders een diner heeft na het in ontvangst nemen van de petitie, is volgens Lanting ‘om het allemaal goed af te sluiten en iedereen met een goed gevoel achter te laten’. “Dat deden ze vroeger ook al, maar dan bij seksclub Yap Yum in Amsterdam,” zegt Lanting.

Toch zijn sommige leden van de actiegroep Groningers van het eerste uur, die vanaf het begin met de mijnbouwproblematiek bezig zijn en over veel kennis beschikken. “Rutte geeft kinderen een aai over hun bol bij wijze van spreken, en gaat bij een wisselwoning en bouwkundig versterkt pand kijken. Na een paar uurtjes reist hij weer af. Mark Rutte doet zijn plicht, maar wij verwachten er niets van.” Aldus John Lanting namens Schokkend Groningen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 − 15 =