May gaat door; business as usual

Ondanks dat de Conservatieve Partij in het Verenigd Koninkrijk de verkiezingen heeft gewonnen, stijgt de kritiek op de Britse premier Theresa May. De Conservatieven verloren maar liefs 13 zetels tijdens de verkiezingen en Theresa May gaat toch door als Minister-president, terwijl men verwachte of hoopte dat ze zou terugtreden.

Theresa May (foto:: Chatham House – wikimedia)

Doordat Theresa May haar meerderheid in het Lagerhuis is kwijtgeraakt, is ze genoodzaakt een nieuwe regering te vormen samen met de Noord-Ierse DUP om zo een meerderheid te krijgen in het Lagerhuis. De Conservatieven haalden 318 zetels en de DUP 10, samen goed voor 328 zetels van de 650. Voor May is dit natuurlijk een flinke nederlaag. Ze heeft zelf om de verkiezingen gevraagd om haar mandaat voor de Brexit-onderhandelingen duidelijker te krijgen. Nu is het duidelijk hoe de Britten over haar denken en toch gaat May door en vindt ze dat ze voldoende mandaat heeft om de Brexit-onderhandelingen te doen.

Grote winnaar van de Briste verkiezingen 2017 was Jeremy Corbyn van Labour. Zijn partij won maar liefst 30 zetels erbij en komt in totaal op 262 zetels. Maar Labour mag weer in de oppositiebankjes plaatsnemen omdat May doorgaat, ondanks de kritische geluiden, ook uit haar eigen Tory Partij. Ook Corbyn riep op dat May plaats moest maken voor een regering die de burgers van het Verenigd Koninkrijk werkelijk vertegenwoordigt.

Theresa May blijft haar koers aanhouden van een harde Brexit terwijl DUP voor een zachte Brexit is, dus een van beide partijen zal water bij de wijn moeten doen. Feit blijft dat de coalitie door deze samenstelling niet al te sterk is omdat er slechts een nipte meerderheid is in het Lagerhuis.

Angela Merkel heeft al aangegeven dat er geen obstakels meer zijn om de Brexit-onderhandelingen te beginnen op 19 juni. Ze hoopt dat het Verenigd Koninkrijk een goede partner blijft. “Het Verenigd koninkrijk is onderdeel van Europa, ook al is het niet langer onderdeel van de Europese Unie.” De Europese president Donald Tusk schreef op Twitter dat hij niet wist wanneer de Brexit onderhandelingen zouden beginnen, maar dat hij wel wist wanneer ze zouden eindigen. Hij zal aansturen op een goede deal in plaats van een no-deal waarbij in acht wordt genomen dat Europa zich niet de kaas van het brood zal laten eten. Eerder meldde de Financial Times dat de rekening voor het verlaten van de EU 100 miljard zal zijn. Het Europese Hof van Justitie zal er op toezien dat de Brexit netjes zal verlopen.

De Conservatieve Partij van May is de op een na oudste politieke partij ter wereld en dateert uit de 17de eeuw. De term Tory wordt ook wel gebruikt om de conservatieven aan te duiden. Een”tory” was een Ierse term voor een misdadiger.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
17 + 8 =