Klas 2 van Leon van Gelder naar Kamp Westerbork

Kamp Westerbork was een doorgangskamp voor ruim honderdduizend in Nederland wonende Joden en 245 Roma en Sinti. Vanuit het kamp in Drenthe werden ze gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Het kamp werd in 1939 door de Nederlandse regering gebouwd om Joodse vluchtelingen uit Duitsland op te vangen. Volgens Wikipedia namen op 1 juli 1942 de nazi’s het kamp over en veranderden de functie naar doorvoerkamp.

Boulevard des Misères – Kamp Westerbork (foto: Anonymous – Wikimedia)

Na de Tweede Wereldoorlog is het kamp nog verscheidene keren gebruik: als interneringskamp voor NSB’ers en collaborateurs in 1945, als militair kamp in 1949, repatriëringskamp voor Indische Nederlanders (1950 – Schattenberg) en later als monument (1970).

Studiereis
Klas twee van de Leon van Gelder ging op donderdag 8 juni 2017 op studiereis naar Kamp Westerbork. Met drie dubbeldekker bussen vertrokken de leerlingen om kwart voor negen ’s morgens vanuit Groningen richting het Drentse herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen. Daar aangekomen kregen de leerlingen een film te zien over een kind die op reis gingen naar Westerbork en daar meemaakte wat de Joodse kinderen hebben meegemaakt die uiteindelijk gedeporteerd werden. Daarna werden er in het museum opdrachten uitgevoerd.

Na ca. een half uur wandelen vanuit het museum werd het kampterrein bereikt waar door een gids werd uitgelegd hoe er destijds aan toe ging in het doorgangskamp. De SS-commandant deed er destijds alles aan om het kamp zo ‘normaal’ mogelijk te laten lijken, dus scholen voor de kinderen, ontspanning, theater etc. De Joden werd verteld dat ze uiteindelijk naar een ander ‘werkkamp’ zouden worden gebracht, maar dat was een faliekante leugen.

Monumenten, kunst en symboliek
Een van de monumenten op het terrein van het kamp is het 90 meter lange spoor wat door kampoverlevende Ralph Prins is gemaakt. De spoorbielzen die op de foto zijn te zien hebben duidelijk een betekenis. De rails rust op 93 bielzen die verwijzen naar het aantal transporten dat vanuit kamp Westerbork vertrok. Vier bielzen die los liggen van de rails symboliseren vier transporten die van elders naar Oost-Europa vertrokken. Voor de 102.000 mensen die niet terugkeerde, zijn op de voormalige appelplaats 102.000 stenen geplaatst als gedenksteen.

Om drie uur ’s middags kwamen de drie bussen weer terug aan in Groningen en waren de meeste van de kinderen onder de indruk van wat ze die dag hadden gezien en geleerd.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 − 5 =