100% Groningen wil hondenbelasting ook daadwerkelijk besteden aan hondenbeleid

100% Groningen wil hondenbelasting ook daadwerkelijk besteden aan hondenbeleid. De inkomsten uit de hondenbelasting voor de gemeente Groningen lopen jaarlijks op tot 850.000 euro. Een groot deel daarvan verdwijnt in de pot algemene Middelen. Hondeneigenaren betalen 117,60 euro per jaar in de gemeente Groningen, een van de hoogste tarieven in Nederland. Dat honden voor overlast zorgen, dat is voor een deel ook waar, maar waarom de goedwillende meerderheid over één kam scheren. Dat vraagt 100% Groningen zich af.

hond-poep
Poepende hond op het strand bij het Zilvermeer (foto: Mike Tomale)

Fractievoorzitter Marjet Woldhuis van 100% Groningen geeft aan dat hondenbezitters zich ‘de gebeten hond’ voelen omdat ze zo zwaar aangeslagen worden. Toch beseffen de meeste eigenaren ook dat goed hondenbeleid geld kost. Speelveldjes en losloopgebieden aanleggen en onderhouden, voldoende afvalbakken plaatsen en een dierenasiel kosten nu eenmaal geld. Het geld is er wel maar gaat nu naar algemene zaken. “Wij willen dat graag veranderen door de opbrengsten van de hondenbelasting in zijn geheel voor het hondenbeleid te bestemmen, “zegt Marjet Woldhuis. “Daarmee buig je het negatieve hondenbeleid, veel belasting betalen waar je niks voor terug krijgt, om in een positief beleid, minder betalen en meer er voor terugkrijgen. Zo doen ze het ook in Leeuwarden, de belasting is iets meer dan de helft van de onze en het hondenbeleid is veel meer gericht op oplossingen in plaats van op problemen.”

marjet-150x150
Marjet Woldhuis (foto: 100% Groningen)

100% Groningen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W in de hoop bij het college en andere politiek partijen in de gemeenteraad aandacht te krijgen voor een ander soort hondenbeleid. Een beleid dat kan rekenen op draagvlak bij hondenbezitters en niet-hondenbezitters.

Schriftelijke vragen ex art 41 RvO over hondenbelasting
100% Groningen wil graag dat het college toelicht wat het doel en de noodzaak is om hondenbelasting te heffen en of het college begrip kan opbrengen voor mensen die zeggen dat hondenbelasting een willekeurige belasting is en er daarom negatief tegenover staan. Tevens wil de partij weten of het college bereid is hondenbelasting om te vormen naar een doelbelasting. Daarnaast hoopt 100% Groningen dat het college het met de partij eens is dat belonen en stimuleren van positief gedrag minstens zo belangrijk is als het bestraffen van negatief gedrag.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
5 × 16 =