Het einde van contant geld

Dat er langzaam minder contant geld in omloop is, dat is overduidelijk. Wat niet echt duidelijk is, is eigenlijk de reden waarom. Vaak wordt er vanuit de bevolking gespeculeerd dat de overheid probeert het zwart geld uit te bannen en op deze manier de absolute macht grijpt over de financiën van burgers. Hoe meer financiële digitale sporen, des te beter is alles te controleren en te traceren.


foto: Mike Tomale

Een van de argumenten van de overheid is om door middel van minder contant geld (chartaal) bijvoorbeeld overvallen te voorkomen, zwartwerken te beperken en bijvoorbeeld in de bus de veiligheid van de buschauffeur te vergroten. Maar daar houden de argumenten van de overheid dan ook mee op.

In eerste instantie was er veel weerstand tegen digitaal betalen (giraal). Het zou vooral ook voor ouderen ongemakkelijk zijn om deze nieuwe manier van betalen aan te leren. Steeds meer ouderen worden steeds handiger met de elektronisch apparaten, zoals smartphones en tablets maar ze hebben wel moeite met hun bankzaken online te regelen. Een ander veelgehoord argument was dat je niet goed in de gaten had wat je uitgaf en dat je opeens voor voldongen feiten kwam te staan. Ook hoogleraar consumenteneconomie aan de Universiteit Tilburg, Henriette Prast, vindt dat contant geld moet blijven bestaan om zo de broodnodige ‘betaalpijn’ te ervaren.

Woordvoerder Daphne van der Kroft van Bits of Freedom vindt dat er situaties zijn waarbij de betaler de keuze moet hebben om een betaling niet digitaal te laten registreren, zoals bijvoorbeeld bij een bezoek aan de psychiater. Dat schrijft het NRC.

De directeur van Visa Europa geeft in een interview bij de Telegraph aan dat cash een veel te dure manier van betalen is en dat we minder cash zouden moeten gebruiken. Het verwerken van cash transacties zou volgens hem veel duurder zijn dan digitaal. CBS schrijft dat het maken van contant muntgeld twee keer zo duur is als de waarde waar het voor staat. ECB drukt ieder maand miljoenen digitaal geld bij om de economie in Europa te stimuleren. Allemaal streepjes en nulletje in een computer.

Maar het kan nog gekker. Afgelopen week heeft de kantonrechter uitspraak gedaan dat contant geld mag geweigerd worden. Op de Liwwadders lees ik dat Hans-Jürgens Redczus weigerde om zijn ziekenfondspremie via een bankrekening te betalen. De rechter besloot dat de zorgverzekeraar de contante betaling mocht weigeren.

Ondertussen zijn er apps door de banken uitgebracht, zodat je nu ieder moment van de dag met je mobiel even je saldo kunt checken. Maar we innoveren steeds verder. Een pincode onthouden is niet meer nodig, want je kunt nu gewoon met je pasje langs een betaalautomaat zwaaien en het wordt automatisch van je rekening afgetrokken. De vraag die we onszelf kunnen stellen is of de veiligheid van dit soort digitale betalingen, zich op gelijke voet ontwikkeld met de waarborg van de veiligheid. Wat betreft privacy, tja….dat is een woord wat de geschiedenis boeken in kan.

Volgende stap: de geïmplanteerde chip in je arm. Geen verre toekomst want het testen is als sinds 2014 in volle gang.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “Het einde van contant geld”

  1. Bij webwinkels heb je eigenlijk al geen contant geld meer, onze webwinkels hebben al heel erg lang niet meer te maken met contant geld. Ik vermoed dat straks een bitcoin achtige munt de plaats in zal nemen van brief en muntgeld. Een bitcoin in je smartphone of laptop is veel gemakkelijker. En je kan nu op steeds meer plaatsen betalen met de guldencoin of bitcoin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 ⁄ 13 =