Palestijnen blij met VN-resolutie over Israelische nederzettingen

Volgens de website van het Turkse Persbureau Anadolu Agency zijn de Palestijnen blij met de VN-resolutie die vrijdag 23 december werd aangenomen. De resolutie stelt dat bouwen op Palestijns grondgebied op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem in strijd is met het internationaal recht.


foto: Bernd Untiedtvn

Volgens het Turkse persbureau gaf de Palestijnse woordvoerder  Nabil Abu Rudeineh  aan dat deze beweging van de VN een internationaal en unanieme veroordeling van de Israëlische nederzettingen en tevens een sterk signaal voor een Tweestatenoplossing. De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaf na de stemming aan dat de resolutie niet de Palestijnse zaak oploste maar deze wel definieerde. Times of Israël schrijft dat de Abbas Israël heeft opgeroepen aan tafel te gaan zitten en de kwesties te bespreken en op te lossen. ‘Wij zijn buren in dit heilige land en willen vrede.’

Woordvoerder Fawzi Barhoum van de terreurorganisatie Hamas is ook blij met de resolutie. Hij geeft aan dat Hamas deze belangrijke evolutie verwelkomt en roept op om tot meer actie om te komen tot ‘het einde van de bezetting’.

Het regime van Benjamin Netanyahu is niet blij omdat de resolutie oproept te stoppen met bouwen van nederzettingen. Netanyahu schorst per direct de financiële bijdrage aan de VN, schrijft Elsevier. De motie werd alleen aangenomen omdat bondgenoot Amerika geen veto wilde uitspreken.

Het bouwen van nederzettingen zou een groot obstakel zijn naar een tweestatenoplossing en een duurzame en alomvattende vrede. Dat zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Hij is blij dat de veiligheidsraad de resolutie heeft aangenomen. Het is een significante stap die bevestigd dat een tweestatenoplossing nog steeds mogelijk is.

Donald Trump is er nog niet zo zeker van dat een tweestatenoplossing dichterbij is gekomen. Hij denkt zelfs dat dit het vredesproces zal bemoeilijken.

De laatste keer dat Amerika zich onthield van stemming over het Israëlisch-Palestijnse conflicten, was in 2009. Toen werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook (resolutie 1860 ).

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 − 7 =