Rust zacht, Dirk

Ik las het bericht maandagavond op de website van de politie. Man overleden in Kantens, aan de Kooistraat. Even op de Groninger Krant zetten. Eens kijken, wie kennen we in Kantens? Dirk Braam en zijn gezin, omdat ik veel heb geschreven over hun situatie. Herinner me de straatnaam waar ze wonen niet meer. Verder ken ik niemand in Kantens. Hoe triest ook, kan dus nog steeds iedereen zijn, behalve Dirk Braam, want Dirk vecht nog tegen de NAM en het laatste taxatierapport van Van Troostwijk zag er gunstig voor hem uit. Over een paar maanden is de rechtszaak.


Dirk Braam en Onno-S bij de NAM in Assen

06:00 – Groninger Krant bijwerken. Na wat berichten te hebben geschreven zie ik op Twitter ineens een tweet voorbijkomen van Schokkend Groningen. ‘…First blood…..’. Oei, dat is slecht nieuws.

07:00 – Snel even met de voorzitter van Schokkend Groningen bellen tussen het schrijven en inplannen door. John Lanting aan de lijn. Dirk Braam is niet meer, gisteren, overleden in Kantens. Mijn maag keert zich om. Weet je dat heel zeker, John? Ja. Verder geen informatie, nog niet, onderzoek loopt nog.

07:30 – Snel communicatieafdeling van de politie bellen om te verifiëren. Klopt het dat Dirk Braam is overleden in Kantens? ‘Daar doen we geen uitspraken over zolang het onderzoek loopt’. Kunt u iets vertellen over de doodsoorzaak? ‘Niet zolang het onderzoek loopt. Woning is vannacht bewaakt, vandaag verder onderzoek’. Begrijpelijke reactie van de politie. Niet vooruit lopen op de zaken.

08:00 – Ondertussen daalt het nieuws bij me in. Het kan bijna niet waar zijn. Begin deze maand Dirk nog telefonisch geïnterviewd en in augustus samen met Dirk naar Onno-S kijken. Voel me steeds triester worden. Wat vreselijk voor hem en zijn gezin. Snel appje sturen naar partner van Dirk. Verschrikkelijk nieuws. Kinderen zonder vader. Moet ik dit wel schrijven? Toch ook maar even uit respect voor de nabestaanden een berichtje op de site plaatsen. Wat een verdriet zal dit bij de familie en naasten veroorzaken. Wat een hoop boosheid zal dit teweegbrengen bij NAM-gedupeerden in Groningen. Zal ik de NAM woordvoering even bellen? Nee, toch maar niet.

10:00 – Server helemaal plat, honderden gebruikers tegelijkertijd op het artikel over Dirk. Dat kan de server niet aan. Mailtjes van de server: ‘Warning, the system load average is 51.42’. Server rebooten en hopen dat het niet te lang duurt. Connectie met Facebook zelfs verloren. Op Twitter worden de berichten nog wel  automatisch doorgezet.

12:00 – Krijg het maar niet uit mijn hoofd. Wat een bak ellende heeft deze man en zijn gezin over zich heen gehad, en dat ongevraagd! Huis kapot, bedrijf weg. Wat zal er met andere gedupeerden gebeuren in de provincie Groningen die in een zelfde situatie verkeren?

15:00 – Artikel over het plotse overlijden van Dirk heeft al meer dan 10.000 hits gehad. Niet vreemd. Denk dat Groningers het stilletjes wel hadden verwacht dat het ergens een keer verkeerd zou gaan. Veel psychologisch leed. Maar even naar de sportschool, op de step. Kijk wezenloos in het niets, gedachte alleen bij Dirk.

17:00  – Terug thuis, stukje schrijven. Beste Dirk, het was me een waar genoegen je te leren kennen en om over je te mogen schrijven. Ik heb je gekend als een integere familieman en een hardwerkende ondernemer. Zo zal ik je ook herinneren. Rust zacht.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “Rust zacht, Dirk”

  1. Mooi geschreven. Mijn eerste gedachte was toen ik de leeftijden van de betrokkenen zag, het zal toch niet….??? En daarna snel van me afgezet, nee Dirk woont in Uithuizermeeden. Om vervolgens mijn vrees toch bevestigd te zien. Rust zacht lieve Dirk. Heb je mogen leren kennen als een fijne man en enorme dierenvriend. En nu een gezin met jonge kinderen kapot. En ook zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk…… Verschrikkelijk dit. Niet te bevatten. Sterkte aan de nabestaanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 ⁄ 4 =