Maandag 19 december, avond vol terreur

Maandagavond 19 december zal de geschiedenis ingaan als de avond van terreur. In Belijn (Duitsland) reed een vrachtwagen in op de kerstmarkt, in Ankara (Turkije) schoot een agent de Russische ambassadeur neer en in Zurich (Zwitserland) is geschoten in een moskee.


Kerstmarkt Berlijn (foto: Fotolia)

Zwitserland
Bij de aanslag op het islamitisch centrum zijn drie mannen gewond geraakt. Over de ernst van de verwondingen of het motief van de aanslag is nog niets bekend volgens de Zwitserse site Blick. De gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Eerder in de avond werd er een lijk in de buurt van de moskee gevonden, lezen we op Reuters. Of dit iets te maken heeft met de aanslag, daar wil de Zwitserse politie vooralsnog niets over zeggen.

Turkije
Eerder op de avond werd de 62-jarige Russische Ambassadeur Andrej Karlov neergeschoten door een Turkse politieman buiten dienst, schrijft Trouw.  De diplomaat werd van achteren neergeschoten. Meteen werd door de Turken gesuggereerd dat dit het werk zou zijn van Fethullah Gülen. Het hele gebeuren is door camera’s opgenomen. Motief van de aanslag is waarschijnlijk de rol van Rusland in de oorlog in Syrië omdat hij schreeuwde: “Vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet en Allahu Akbar”. Rusland is bondgenoot van president Bashar al-Assad en helpt het syrische leger de rebellenopstand neer te slaan. Dat meldt Reuters.

Duitsland
In Berlijn is gisteravond rond acht uur een Poolse vrachtwagen met een snelheid van zo’n 65 kilometer per uur op een kerstmarkt op de Breitscheidplatz ingereden, wat resulteerde in 12 doden tot nu toe en vele tientallen gewonden. Dat schrijft het AD. Na een korte vlucht werd de chauffeur aangehouden. Een passagier in de vrachtwagen is dood aangetroffen. Dit zou de chauffeur kunnen zijn van de vrachtwagen die vermoedelijk is gekaapt. De aanslag is inmiddels door ISIS opgeëist.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
2 + 28 =