Het einde van de roamingkosten in de EU

Een politieke belofte die bijna tien jaar gelden werd gemaakt; het einde van de roamingkosten in de EU is nabij. Inmiddels zijn de kosten voor bellen, sms-berichten en data gedaald. Vanaf 30 april 2016 mogen providers nog maximaal € 0,05 per minuut, € 0,02 per sms, en € 0,05 per MB rekenen.


foto: Fotolia

In 2015 besloot het Europees parlement dat per 15 juni 2017 de roamingkosten in de EU afgeschaft zouden worden. Na deze datum moet het ‘roam-like-at-home’ (RLAH) realiteit worden voor alle burgers reizende burgers in de EU. Maar alvorens RLAH overal kan worden geïmplementeerd, moet er een akkoord worden bereikt over: een verordening beoordelen betreffende wholesale roaming-markten, over de prijzen die operatoren elkaar aanrekenen.

De onderhandelingen zijn op 14 december gestart. Begin 2017 moet er een akkoord worden bereikt om de deadline van 17 juni 2017 te halen. Een speciale commissie zal een ‘fair use policy’ (FUP) definiëren voor de exploitanten met het oog op het vermijden van constant roamen en andere misbruiken.

Terwijl consumenten zich alvast verheugen op dit vooruitzicht, maken zowel kleine als grotere telecom providers zich zorgen over het terugverdienen van hun gemaakte kosten. Ook vrezen ze dat RLAH zal zorgen voor een verstoring in de concurrentiedynamiek, investeringen en infrastructuur.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
20 − 5 =