‘Land van Belofte’ geopend in het Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen

Wethouder De Rook opende zaterdag 17 december de tentoonstelling ‘Land van Belofte’ in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De tentoonstelling toont de romantiek én de harde werkelijkheid van de prostitutie. 


Deze tegenstelling confronteert je met je eigen opvattingen en vooroordelen. Prostitutie is al eeuwen overal te vinden en vooral in de buurt van havens. Zo hangt in het A-kwartier in Groningen al in de vijftiende eeuw ‘een rode lantaarn’. Prostitutie, en havenprostitutie zeker, spreekt sterk tot de verbeelding.

Er zijn in het A-kwartier 51 prostitutieramen, cafés, een danslokaal en een seksshop. Het grootste deel wordt normaal bewoond. Er is drugsoverlast, “parkeerdrukte” en “lawaai en schreeuwende hoeren”. Jarenlang strijdt de buurtvereniging hiertegen. De Gemeente Groningen verbiedt prostitutie in het A-kwartier vanaf 1 januari 2016. Nu staan de panden leeg.

De expositie is te bezichtigen van 17 december 2016 t/m 2 april 2017 in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen.

Fotograaf Rieks Oijhausen was er bij:

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 × 13 =