Kunst, cultuur en ontspanning op zondag in de provincie Groningen

Op zondag 18 december organiseert Het Groninger Landschap een ochtendwandeling met aansluitend een lunch in Koetshuys Ennemaborgh. Op 20 december vieren we de winterzonnewende van 2016. De zon staat dan boven de zuidelijke keerkring: waarbij de dag bij ons op zijn kortst is. 


foto: Geert Job Sevink -Landgoed Ennemaborgh

De natuur probeert de soms barre omstandigheden te overleven en maakt zich op voor de lente. De wandeling gaat over het landgoed en door het bos. De gesteldheid van het terrein vraagt om laarzen of waterdichte schoenen. Klik hier voor meer informatie.

foto: Mike Tomale

Dickens Day Beerta
Ieder jaar in december verandert het centrum van het Oldambtster dorp Beerta voor één dag in de magische wereld van Charles Dickens. Op de laatste zondag voor de kerstdagen – dit jaar zondag 18 december – staat het dorp, alweer voor de zevende keer, volledig in het teken van ‘Dickens Day!’ Meer weten? Klik hier.

De ster van Huygens
Waar zouden de Veenkoloniale zeelieden zijn geweest zonder de sterrenkijker van Huygens? Op deze zondagmorgen een ode aan Huygens en zijn liefde. In ‘De Ster van Huygens’ vertelt het Huygens Duo het liefdesverhaal tussen Constantijn Huygens (1596-1678) en zijn ‘Sterre’, Suzanna van Baerle (1599-1637). Suzanna laat zich aanvankelijk moeilijk schaken, maar het aanhouden van Constantijns avances leidt uiteindelijk tot een huwelijk in bijzondere gelijkwaardigheid, wederzijds respect en gezamenlijk geluk. Nieuwsgierig geworden, klik hier.

’t Joar oet: MOW I Museum de Oude Wolden viert de winter met muziek en activiteiten
Op zondag 18 december zet MOW I Museum de Oude Wolden de deur vanaf 13 uur open voor een gratis toegankelijk winterwelkom: ’t Joar oet. Het is alweer de derde keer dat het museum tegen het einde van het jaar de deuren openzet voor mensen in de eigen en verdere omgeving, om gewoon eens een kijkje te nemen. Tijdens ’t Joar oet kun je luisteren naar sfeervolle livemuziek van saxofonist/pianist Sjoerd Brouwer en genieten van een drankje en winterse lekkernijen. Klik hier.

Optreden Abel Tasman koor
Op zondag 18 december geeft het Abel Tasman koor een optreden bij bezoekercentrum Buitenplaats Reitdiep. Kom naar de Buitenplaats Reitdiep voor “Dieverdoatsie op zundag”. In deze donkere dagen voor Kerst is er een hartverwarmend optreden van het Abel Tasman koor uit Sebaldeburen, een shantykoor dat zingt en swingt. Het koor is genoemd naar Abel Tasman (1603-1659) de bekende V.O.C. Commandant, die in Lutjegast vlakbij Sebaldeburen werd geboren en die tijdens een van zijn verkenningsreizen bij toeval Tasmanië ontdekte. Meer informatie.

Harry Niehof in Feerwerd
Zondagmiddag 18 december om 15.30 uur in de Feerwerder Jacobuskerk: Harry Niehof met de soloversie van zijn nieuwe theaterconcert Café op Driefklaai.
Bij Café Niehof gaat het rond de stamtafel meer om sterke verhalen dan om sterke drank. Dat was al zo toen pa Niehof rond 1960 de tapkast beheerde, en dat is opnieuw zo nu zoon Harry het café op het podium in liedjes en verhalen weer tot leven wekt. De situatie is wel anders: in 1959 werd het gas ontdekt en zouden we allemaal schatrijk worden, in 2016 zijn er aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Meer informatie

Hartshoop en Wantocht in kerstsfeer
Een concert met muziek vol van onbeantwoorde liefde, hartstocht, romantiek én humor, dat is Hartshoop en Wantocht van het Filofonisch Orkest. Zondag 18 december is er om 15.30 uur een muzikale tocht in de kerk van Breede: van klassiek tot modern, van ballade tot musical, van Bach tot Bernstein en verder. Meer informatie

Kerstconcert Collegium Musicum Loppersum
Zondagmiddag 18 december om 16.30 uur zingt het kamerkoor van het Collegium Musicum Loppersum o.l.v. dirigent Jelke Hamersma een kerstconcert in de Petrus en Pauluskerk te Loppersum. Centraal staan werken uit de ‘Duitse Romantiek’. Toegang is gratis. Er wordt een collecte gehouden bij de uitgang. Meer informatie

 

 

 

 

 

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 ⁄ 1 =