Voedselvisie van de gemeente Groningen

De gemeente Groningen heeft een voedselvisie uitgewerkt waarin aandacht wordt gevraagd voor verantwoord, eerlijk en lokaal geproduceerd voedsel. Tijdens de commissie Beheer en Verkeer werd onder andere dit onderwerp besproken.


foto: Mike Tomale

Martijn van der Glas van GroenLinks  vindt voedsel van belang. Het onderwerp moet prominent op de agenda van de gemeente staan want het hoort bij de levensbehoefte en het klimaat. Groningen is de meest eetbare stad van Nederland met 80 eeltinitiatieven. Vorige maand was er nog de uitreiking van de Groene Peper. De vraag naar biologisch voedsel is bijna verdubbeld.

Sport en beweging is zichtbaar op politiek agenda  maar de koppeling met voedsel – zoals snoepautomaten op scholen – is nog niet goed zichtbaar. Ambities zijn hoog maar wanneer zijn de projecten afgerond en wat is het doel vraagt Van der Glas zich af.

PvdA-er Loopstra is het eens met GroenLinks om aandacht en voorlichting te besteden aan voedsel, maar vindt aandacht voor voedsel vooral een elitair gebeuren omdat aankopen bij een biologische winkels vaak duurder zijn. Producten uit de supermarkt voldoen ook aan de normen en zijn vaak goedkoper. Het zou mooi zijn dat biologisch voedsel voor iedereen betaalbaar wordt.

VVD en CDA vinden voedselvisie geen kerntaak van de gemeente. Max Blom van de VVD meldt nog even dat Belg Waterloo gebruikt maakt van biologisch geteelde aardappels van het Hogeland. Student en Stad stelt dat de overheid kan proberen het gedrag van de consumenten te beïnvloeden, maar hoe ver ga je hier mee? De overige partijen vinden dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven wat betreft de voedselinkoop.

Wethouder Gijsbertsen
Wethouder Mattias Gijsbertsen benadrukt het belang van voedsel en geeft aan dat ook Europa en Tweede Kamer er mee bezig zijn. Het gaat over gezond zijn en gezond blijven en ook om afzet te genereren voor boeren in Groningen. Waar de macht ligt rond het voedsel is belangrijk maar steden hebben zeker een daar een rol in want  zij zijn in staat een netwerk te maken tussen het achterland ende  afnemers in de stad. Dus het gaat bij voedsel niet alleen om de individuele consument. Daarom is het van belang dat de  gemeente een rol voor zichzelf ziet.

Bij Healthy Aging speelt voedsel ook een rol, net zoals bij ‘Gezonde School’ etc. Het staat dus stevig op de kaart. Een biologische slager is niet elitair als 12% van de Groningers aangeeft biologisch te willen eten. Het hoeft niet duurder te zijn en er wordt ook bij het armoedebeleid rekening mee gehouden. De wethouder stelt dat juist in het reguliere aanbod er biologische keuze moet zijn, ook voor de lagere inkomens. In de aanpak van ‘Gezonde School ga je er ook voor dat er gezonde keuzes gemaakt moeten worden. Specifiek agrarische bedrijven worden opgezocht om zich te verbinden aan de voedselketen.

De gemeente wacht niet alleen maar de initiatieven van bewoners af, ze gaat ook initiërend te werk. Bij Dutch Cuisine speelt de gemeente een actieve rol. De wethouder beloofd dat de raadsleden uiterlijk het eerste kwartaal van 2017 uitgebreid geïnformeerd zullen worden over dit onderwerp.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
12 ⁄ 2 =