Opnieuw wapenstilstand in Aleppo

De eerdere aangekondigde evacuatie van Aleppo heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Troepen van Assad en de rebellen hadden al snel de eerder gemaakte staakt-het-vuren afspraak geschonden in de oostelijke delen van de Syrische stad.


foto: Fotolia

Volgens RTL Nieuws zou er afgelopen nacht of vanmorgen weer een nieuwe mogelijkheid zijn voor een evacuatie, alleen is nu de bedoeling dat alleen gewonden de stad verlaten, geeft een woordvoerder van rebellenbeweging Jabha al-Shamiya aan.

Het Syrische leger heeft bevestigd dat er een nieuw staakt-het-vuren verdrag is met de rebellen. Het zou eerder gaan om een evacuatie van totaal 15000 mensen uit de gebieden rond Aleppo waaronder 4000 rebellen, schrijft Nu.nl. Er zitten in het oostelijke deel van de stad ca. 5000 mensen vast. Het Syrische leger of de Russen hebben de evacuatie berichten nog niet bevestigd, schrijft DeRedactie.be. Volgens de digitale Syrische krant Zaman Al Wasl hebben de afgelopen 24 uur 6000  mensen, waaronder 2000 kinderen, de stad en regio inmiddels verlaten. Dat zou zijn bevestigd door het Russische ministerie van defensie.  Tegelijkertijd zouden ook 366 rebellen de wapens hebben neergelegd en de stad hebben verlaten.

De Amerikaanse ambassadeur van de Verenigde Naties, Samantha Power, gebruikte sterke taal heeft tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad. Ze veroordeelde het Assad regime en zijn Russische en Iraanse bondgenoten voor de wreedheden die hebben plaatsgevonden in Aleppo.

Volgens de Syrian Observatory voeren ondertussen Turkse gevechtsvliegtuigen aanvallen uit op een ziekenhuis in Bab city, in het noordoosten van de regio Aleppo. Het ziekenhuis is in handen van ISIS.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 × 14 =