Kort geding spoorwegovergang in Winsum

Het kort geding dat door de Gerjon Kazemier Stichting tegen ProRail, Arriva en de gemeente Winsum is aangespannen over de spoorwegovergang aan de Voslaan is vanmiddag in het gemeentehuis van Winsum gehouden. Correspondent/journalist Andé Spaansen was voor de Telegraaf aanwezig bij de zitting vanmiddag en twitterde het een en ander.


foto: Mike Tomale

Het gezelschap inclusief rechter Carolien Telman ging eerst poolshoogte nemen bij de overgang aan de Voslaan. Spaansen Twittert dat nabestaanden van de slachtoffers willen dat er naast de borden tijdens de huidige aanleg van de noodweg ook een verkeersregelaar komt. Na de schouw ging het kort geding inhoudelijk verder in het gemeentehuis van Winsum.

De advocaat van de Gerjon Kazemier Stichting, mr. Kolder geeft aan dat er elk kwartier een trein voorbijkomt van 90 ton met 80 km per uur en een remweg van 200 meter. Volgens het live-blog van RTV Noord stelt mr. Van der Kuilen, de advocaat van ProRAil voor dat de mogelijkheid bestaat dat een machinist gaat toeteren (tyfoneren) alvorens een onbewaakt spoorwegovergang te passeren. Voor de eisers is dit echter onvoldoende.

Vader Nanning Kazemier verloor zijn zoon Gerjon. Hij laat een eigen lied voor hem horen in tijdens de rechtszaak. De gemeente verwacht dat het binnenkort veilig zal zijn, twittert Spaansen.

Uit andere Twitterberichten was op te maken dat een trein altijd voorrang heeft. Een Twitteraar merkte op om de voorkant van de treinen van Arriva fluoriserend te maken i.p.v. wit om beter op te vallen.

Het wachten is op de uitspraak, als die vandaag al wordt gedaan. Zodra dit aan de orde is wordt onder dit bericht een update gegeven.

//platform.twitter.com/widgets.js

Update:
Treinmachinisten toeteren vanaf volgende week bij naderen spoorwegovergang en tekst matrixborden moet worden aangepast.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
23 + 30 =