Geweld in Aleppo is gestopt

De stad Aleppo in Syrië is nu volledig onder controle van de het Syrische regime, na vijf jaar van oorlog. Dat heeft het Russische persbureau Tass vanmorgen bekend gemaakt, De Russische afgezant van de Verenigde Naties Vitaly Churkin zou dit hebben aangegeven. Ook Turkije bevestigd dit.


foto: Fotolia

De Russische diplomaat zei dat afgelopen uren alle militaire operaties in Aleppo zijn gestopt en de Syrische regering weer controle heeft over de stad. Humanitaire acties kunnen nu op gang komen. De militanten, hun gewonden en hun families kunnen via de afgesproken route de stad verlaten. Wel voegde de Russische VN-gezant er aan toe dat het te vroeg is om te juichen. Het conflict in Syrië is niet over door de bevrijding van Aleppo.

Toch waren er vandaag nog doden te betreuren. Volgens de Syrian Observatory for Human Rights kwamen vier mensen om – waaronder twee kinderen – door granaten die terecht kwamen in de buurt van de al-Rahman Mosque en in de wijk Jam’eyyat al-Zahra’a.

Evacuatie
Reuters meldt dat de evacuatie toch nog op zich laat wachten. Een official van de oppositie geeft de schuld hiervan aan een groep sjiitische militanten gelieerd aan President Bashar al-Assad. De evacuatie zou volgens de pro-Assad-alliantie beginnen om 5:00 (0300 GMT) vanmorgen, maar oppositiegroepen hadden verwacht veel eerder te kunnen vertrekken met hun gewonden.

Twintig bussen stonden bij zonsopgang klaar bij het evacuatiepunt maar leken nog niet af te reizen naar de oostelijke delen van Aleppo waar de militante rebellen zich bevinden.

President Bashar al-Assad heeft de kracht van zijn militaire coalitie bewezen, gesteund door de Russische troepen en de  sjiitische militanten, door Aleppo in te nemen. De rebellen werden gesteund door de Amerikanen, Turkije en de golfstaten, maar de hulp zou te kort hebben geschoten in vergelijking met de militaire macht die achter Assad stond.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 × 5 =