Debat Europese Raad in Straatsburg: “Stop chantage-deal met Turkije”

Zojuist heeft Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) zich in het Europees Parlement in Straatsburg uitgesproken, tijdens het debat over de Europese Raad, in bijzijn van EC-voorzitter Juncker.


Van Dalen stelde het volgend: “Dit Parlement wil de toetredingsonderhandelingen met Turkije bevriezen. Finaal stoppen was nog veel beter, maar dit is zeker een stap in de goede richting. Gevangenissen in Turkije puilen uit met oppositie-parlementariërs, journalisten, studenten en diverse minderheden. Bij iedere kritiek vanuit Europa op zijn persoon of zijn land dreigt Erdogan de vluchtelingenstroom te heropenen. Erdogan chanteert de Europese Unie met de vluchtelingen-deal. Maar we weten dat Turkije geen veilig land is,  Turkije de rechten van vluchtelingen aan haar zuid- en oostgrens schendt en volstrekt onduidelijk is in wiens zakken de miljarden EU geld voor vluchtelingenopvang verdwijnen.

“Europa moet zelf de kwesties asiel en migratie op orde krijgen. Deals met derde landen kunnen daarbij helpen. Maar niet deze chantage-deal met Erdogan. Laat de Raad morgen Turkse toetreding tot de EU stoppen, of desnoods te bevriezen.” aldus Europarlementariër Peter van Dalen.

Het Europees Parlement heeft eerder al opgeroepen de toetredingsonderhandelingen en de toetredingsfondsen te bevriezen van kandidaatslidstaat Turkije.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
20 ⁄ 10 =