Syrische rebellen krijgen voorstel Aleppo te verlaten

Syrische rebellen hebben een ‘eervol’ voorstel gekregen om de stad Aleppo samen met de burgers te verlaten. Dit voorstel kwam van de Russen en werd door de Amerikanen ondersteund. De Russen zullen zorgen voor een veilige doorgang. Dat hebben de rebellen bekend gemaakt, schrijft Reuters.


foto: Fotolia

Als het voorstel door alle partijen wordt aangenomen zou dit een einde maken aan vier jaar durend gevechten in de stad, maanden van belegering en bombardementen. Als de rebellen het voorstel accepteren zal dit een overwinning betekenen voor president Bashar al-Assad en zijn militaire coalitie.

Het voorstel om de Syrische militanten veilig de stad te laten verlaten zou vooralsnog gebaseerd zijn op onaanvaardbare Amerikaanse voorwaarden, vertelt een afgevaardigde van het de Russische Buitenlandse Zaken. De Russen en de Amerikanen zijn het daar nog niet over eens. De gesprekken worden nog gevoerd in Genève.

In de buitenwijken van de stad Aleppo wordt ondertussen nog steeds fel gevochten, volgens de Syrian Observatory. Helikopters dropten gisteren bommen op de wijk Bustan al-Qasr en de troepen van het regime schieten granaten op al-Zebdiyyeh en andere, oostelijk gelegen buitenwijken van Aleppo.

Palmyra
De historisch stad Palmyra is weer door troepen van ISIS ingenomen na vier dagen heftige strijd. Het kasteel, het vliegveld en de oude stad zijn weer volledig in handen van ISIS. Vorig jaar september werden de antieke graftorens door ISIS vernietigd. Volgens de gouverneur van de regio Homs, Talal al-Barazi zou het Syrische leger 80% van de inwoners hebben geëvacueerd alvorens zich te hebben teruggetrokken. Dat schrijft het Russische persbureau Tass.

Op 27 maart werd Palmyra bevrijdt van ISIS door de Syrische troepen, gesteund door de Russische luchtmacht.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
2 + 17 =