Wilders hoort vandaag uitspraak

Vandaag krijgt PVV-leider Geert Wilders om 11:00 de uitspraak van de rechter te horen in Den Haag met betrekking tot zijn ‘minder-Marokkanen’ uitspraak uit 2014. Het Openbaar Ministerie heeft een onvoorwaardelijke boete geëist van 5000 euro wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Volgens RTL nieuws deden bijna 6500 mensen aangifte.


foto: Mike Tomale

De media aandacht die het proces van Wilders heeft gekregen heeft de PVV geen windeieren gelegd en flink wat stemmen opgeleverd. Uit peilingen van Maurice de Hond en de Politieke Barometer van Ipsos blijkt dat de PVV ondertussen de grootste politieke partij van Nederland is geworden.

The Post Online geeft een relaas van de laatste woorden van Wilders die hij twee weken gelden uitsprak: ,,Leden van de rechtbank: u vonnist over de toekomst van Nederland. En ik zeg u: als u mij veroordeelt, veroordeelt u half Nederland.” Wilders voegde daar nog aan toe dat heel veel Nederlanders het laatste stukje vertrouwen in de rechtsstaat zullen verliezen.

Bij EenVandaag geeft verslaggever/columnist Syp Wynia van Elsevier aan dat het hier gaat om een politiek proces. De uitspraak van Wilders mag dan smakeloos zijn, maar tegelijkertijd vraagt hij zich af of smakeloos veroordeeld moet worden. Farid Azarkan (destijds Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders nu DENK) de motor achter het voor de rechter brengen van Geert Wilders, vindt dat een boete van 5000 euro te mager is voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Ook kookboekenschrijfster Nadia Zerouali hoopt dat Wilders wordt veroordeeld, zij was één van de 6500 die aangifte deed. Zij zegt tegen Buisinessinsider: “Je kunt omwille van zijn vrijheid niet mijn vrijheid inperken. Zeker niet door politici – die hebben een voorbeeldfunctie.”

Zowel Geert Wilders als zijn advocaat Geert-Jan Knoops zullen niet bij de uitspraak aanwezig zijn, schrijft de NOS. Wilders maakte in dit proces alleen gebruik van de gelegenheid om een slotwoord te spreken. Onder ander zei hij: “De vrijheid die ik nog heb, moet ik gebruiken om ons land te beschermen. Tegen de islam, het terrorisme, de migratie uit islamitische landen en ja, ook tegen het mega-Marokkanenprobleem dat Nederland kent.”

Het is goed denkbaar dat als Geert Wilders vandaag wordt vrijgesproken, het OM in hoger beroep zal gaan. Als Wilders wordt veroordeeld, is het ook niet ondenkbaar dat hij in hoger beroep zal gaan. Om 11:00 wordt de uitspraak rechtstreeks uitgezonden door NPO1 en RTLZ.

Update 12:00:

Wilders is volgens de rechter schuldig aan het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging maar maar niet tot het aanzetten tot haat, schrijft Elsevier. Hij krijgt geen straf. „Drie PVV-hatende rechters verklaren Marokkanen tot ras en veroordelen mij en half Nederland. Knettergek” reageerde hij op Twitter.

//platform.twitter.com/widgets.js

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
20 × 4 =