Versplintering politiek zet door

Na het opstappen van de heren Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk bij de PvdA en Bontes en Van Klaveren bij de PVV, heeft inmiddels Jacques Monasch ook de PvdA verlaten en zit net als de andere genoemde politici op persoonlijke titel in de Tweede Kamer. De versplintering van de parlementaire democratie is een feit. 


stemmen_verkiezingenDe heren Houwers (voormalig VVD), Van Vliet (voormalig PVV) en Klein (voormalig 50Pplus) zitten ook op persoonlijke titel in de Tweede Kamer wat het totaal brengt op 16 partijen. Kuzu en Öztürk willen in de Tweede Kamer blijven onder de naam DENK  en gaan voor een inclusieve samenleving waarin wederzijdse acceptatie de norm is. Bontes en Van Klaveren gaan als VNL met journalist/lijsttrekker Jan Roos voor o.a. minder belastingen en minder immigratie. Jacques Monasch probeert het met de partij Nieuwe Wegen. De Vrijzinnige Partij van ex-50Plus-Kamerlid Norbert Klein wil op een vrijzinnige manier naar de toekomst kijken en pleit voor een basisinkomen.

Nieuwkomers
De NOS spreekt van 9 nieuwkomers waaronder de PiratenPartij die wederom en poging waagt en onder andere de Wet Open Overheid versterken en de rechten van klokkenluiders beter wil beschermen. De Ondernemerspartij van Hero Brinkman richt zich voornamelijk op MKB en ZZP en Partij voor de Toekomst pleit o.a. voor een nationale zorgverzekeringen herstructurering van de studiefinanciering.

Forum voor Democratie en ook GeenStijl wagen ook de stap naar de Tweede Kamer. Forum voor Democratie heeft Thierry Baudet als lijsttrekker, is mordicus tegen de EU, voor Europa, en wil de macht van Brussel terug naar Den Haag. GeenPeil (GeenStijl) is ontevreden over de manier waarop de uitslag van het Oekraïne-referendum is behandeld door de Nederlandse overheid en zet journalist/publicist Jan Dijkgraaf in als lijsttrekker om de politiek van binnenuit te herstellen.

Voorlopig is de politieke smaak in de Tweede Kamer flink uitgebreid tot wel 21 smaken. Hell of a job om daar een coalitie mee te vormen als het zo ver is. Voor de een geldt dat partijen die geen ideologische insteek of achtergrond hebben, geen lang leven is beschoren in de politiek, een ander vindt dit juist ideaal om vrij te zijn van de ideologische dwangbuis. Zetelroof zorgt ervoor dat versplintering mogelijk is. Toch is het toegestaan omdat politici beschikken over een individueel mandaat van de kiezer. Of het netjes is, dat is een tweede.

Ook kunnen we ons afvragen of de kiezer nog zin heeft om 21 politieke programma’s door te spitten om zo te komen tot een weloverwogen afweging, alvorens te gaan stemmen. Is het niet makkelijker om maar gewoon te stemmen wat we gewend zijn of op het onderbuikgevoel af te gaan? Werkt de democratie dan nog zoals bedoeld? Het is natuurlijk bewonderenswaardig dat sommige nieuwkomers er op inzetten om de politiek van binnenuit te hervormen. Hopelijk wordt daarbij het belang van Nederland en zijn burgers niet uit het oog verloren.

19 december is de laatste dag dat politieke partijen een bepaalde naam (aanduiding) kunnen registeren bij de Kiesraad. 30 januari 2017 is dan de officiële kandidaatstellingen en op 15 maart 2017 is het zover, verkiezingen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “Versplintering politiek zet door”

  1. nou, nogal achterhaalde informatie hoor,
    er zijn nu al 18 nieuwkomers ingeschreven bij Kiesraad,
    waarvan 1 met focus op Groningen! (gas naar 0 in 3 jaar);

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
19 + 23 =