Vijf voor twaalf voor de hengst Onno-S

Eind van deze maand loopt het termijn af voor de Groninger hengst Onno-S. Wat daarna met het dier gaat gebeuren is niet duidelijk. Voor Dirk Braam rest slechts een oplossing: ”Als de NAM dit jaar niet over de brug komt met de afhandeling van de schade aan mijn bedrijf, dan ben ik genoodzaakt Onno-S te laten inslapen.”


foto: Mike Tomale - Onno-S
foto: Mike Tomale – Onno-S

Dirk Braam heeft geen uitkering en is voor zijn onderhoud helemaal afhankelijk van zijn partner. Sinds hij niet meer werkzaam kan zijn op zijn bedrijf Stal Braam, is hij in een neerwaartse spiraal terecht gekomen waarvan hij de NAM de schuld geeft. Dat Braam zijn pacht niet meer kon betalen is omdat Stal Braam geen klanten meer krijgt voor zijn stal, die ondertussen aan alle kanten lek en kapot is. NVWA (bewaakt o.a. de gezondheid van dieren en dierenwelzijn) heeft zich als grootste klant teruggetrokken toen bekend werd dat de stal niet meer veilig zou zijn.

Dirk kan zelf financieel niet meer voor de hengst zorgen. “Het valt ook niet mee om met een lege portemonnee vervangende ruimte te vinden voor Onno-S, zegt Dirk. Braam is nog steeds de juridische eigenaar en verantwoordelijk voor het dier.

Braam heeft liever dat het dier inslaapt dan dat hij ergens anders wordt ondergebracht waar hij geen grip meer heeft op de verzorging en het welzijn van de hengst. “Een paard onderhouden kost ongeveer 350 euro per maand, en dat is exclusief kosten van de dierenarts. Het had allemaal niet zo ver hoeven te komen”, zucht Dirk Braam.

Voor de overige dieren van Stal Braam draaien voorlopig nog de ouders van de partner van Dirk Braam op. Hoe lang dat nog kan is nog maar de vraag.

Het komt er nu op neer dat het leven van hengst Onno-S afhankelijk is van de snelheid waarmee de case van de Paaptilsterweg 5 wordt opgelost.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
4 + 23 =