Versterken van 1450 panden in aardbevingsgebied is noodzakelijk

Vandaag maakte Nationaal Coördinator Hans Alders bekend dat uit het inspectieprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) bekend is geworden dat 1450 panden versterkt moeten worden omdat ze niet voldoen aan de NEN-norm (9998-2015). Bij 500 panden is versterking noodzakelijk, bij de overige panden is het zeer waarschijnlijk dat versterking ook noodzakelijk zal zijn.


Hans Alders (foto: Mike Tomale)

In mei 2016 is de NCG een inspectieprogramma gestart in Loppersum, ’t Zandt, Appingedam (Opwierde Zuid) Overschild en Ten Post. Het gaat om 1100 woningen  en 400 andere gebouwen. Hans Alders geeft aan voor zijn methodiek gebruik te maken van een dakpansgewijze benadering. Een eerste gedeelte woningen is klaar voor versterking en zijn voorlopige berekeningsrapporten beschikbaar. Bij het tweede gedeelte is de inspectie afgerond maar zijn de rapporten nog niet klaar. Een derde deel van de gebouwen wordt nog geïnspecteerd.

Vandaag vallen bij de eerste bewoners een brief op de mat met de mededeling dat er versterkt moet worden. In de komende tijd wordt met de eigenaren van de gebouwen gesproken over de beoordeling en over mogelijke versterkingsmaatregelen die kunnen worden genomen. Eigenaren zijn in principe wettelijk tot niets verplicht.

‘Sneller moet ook kunnen’
Op de vraag wanneer dit allemaal zal worden uitgevoerd en afgerond, daar blijft Hans Alders het antwoord op schuldig. Hij weet aan te geven dat het tempo voornamelijk wordt bepaalt door de bewoners. “De regie van de bewoners is leidend.” Tussen de brief op de mat en het gesprek zitten drie maanden om te komen tot een versterkingsplan en daarna de uitvoering. Ook is veel afhankelijk van de omgeving legt Alders uit. Gaan we een straat in een keer aanpakken of meteen een hele wijk?

Om op te schalen van 1450 naar 5000 gebouwen moet rekening worden gehouden met het absorptie vermogen van bijvoorbeeld een dorp. Blijven scholen en winkels bereikbaar en is er voldoende ruimte om veel mensen ergens anders (tijdelijk) onder te brengen.

Tegelijkertijd worden aan het NEN-comité aanbevelingen gedaan. De verwachting is dat begin volgend jaar er weer een nieuwe contourenkaart van het KNMI komt.

Groninger Gasberaad
Het Groninger Gasberaad geeft aan gisteren overleg te hebben gehad met de NCG en minister Kamp en vindt de mededeling van versterking van 1450 gebouwen een klap voor Groningen aangezien de waardevermeerdering blijft gehandhaafd en er een goede nieuwbouwregeling is bereikt met de NAM. ‘Hoewel we er rekening mee hielden dat de versterkingsopgave veel ingrijpender zou kunnen gaan worden dan de schadeafhandeling, is dit een forse klap. De gevolgen van deze conclusie zijn nauwelijks te overzien. Vandaag krijgen de eerste 1.450 inwoners van het gebied een brief met de mededeling dat hun woning niet voldoet aan de veiligheidsnorm. En dan? Zo’n 500 bewoners krijgen uiterlijk in maart 2017 een versterkingsplan voor hun woning, maar van dat plan zelf wordt de woning niet veiliger. Op onze vraag wanneer dan deze 500 versterkingsplannen ook daadwerkelijk uitgevoerd zullen zijn, bleven minister en NCG het antwoord schuldig.’

Loppersum
Wethouder Pier Prins van Loppersum geeft aan niet verrast te zijn maar had het liever wel anders gezien. “Belangrijk is nu dat we zorgen dat de woningen snel versterkt worden om aan de onzekerheid een eind te maken en de mensen perspectief te bieden. Ik kan me voorstellen dat dit een ingrijpende mededeling voor betrokkenen is. We ondersteunen dan ook het initiatief van de verruimde openingstijden van de Versterkingspunten van de NCG in ’t Zandt en Loppersum. We zullen als gemeente aanspreekbaar blijven voor onze inwoners.”

De kosten die gepaard gaan met de verstevigingsoperatie is nog niet bekend. De Nationaal Coördinator kan hierover pas wat zinnigs zeggen zodra alle berekeningsrapporten klaar zijn.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
18 − 10 =