FNV: Schoonmakers Groningse basisscholen slepen Dolmans en O2G2 voor Schoonmakerstribunaal

Woensdagmiddag 7 december hield het Schoonmakerstribunaal om 12:30 uur zitting op het schoolplein van de Groningse basisschool Het Karrepad aan de Molukkenstraat. Schoonmakers klagen schoonmaakbedrijf Dolmans en opdrachtgever O2G2 aan wegens schending van schoonmakersrechten, die een te hoge werkdruk en vieze klaslokalen tot gevolg hebben.


Eén wc-pot moet in 10 seconden worden schoongemaakt

‘Vieze scholen. Dat is toch niet normaal?!’
Eén van de getuigen die werd gehoord, is Mourad, schoonmaker van Het Karrepad: “We krijgen structureel te weinig tijd voor ons werk. Ik moet 10 lokalen, 5 kantoren, 14 wc’s, een sportlokaal, een mediatheek en de gangen schoonmaken in 2 uur en 40 minuten. Ik krijg daardoor niet alles zo schoon als ik wil. Maar Dolmans beweert dat ik genoeg tijd heb. Dat is gewoon niet waar. En de kinderen zitten nu in hartstikke vieze scholen. Dat is toch niet normaal?!”

Schoonmaakster Carla Ramisa werkt bijna 25 jaar bij Het Karrepad en is onlangs door Dolmans op non-actief gezet. Reden hiervoor zou zijn dat Carla haar werk niet goed doet. Carla was een poosje ziek en toen is er vervanging geweest. Die hebben volgens Carla er een puinhoop van gemaakt. Toch wordt Carla hiervoor verantwoordelijk gehouden en naar haar kant van het verhaal wordt niet eens gevraagd. Carla kon goed overweg met de kinderen op de school en de vorige directeur van de school. De huidige directeur van Het Karrepad wil geen reactie geven, dan alleen dat hij met één mond spreekt met de afdeling communicatie van O2G2.

De Groningse schoonmakers eisen dat Dolmans meer schoonmakers inzet, zodat ze hun werk goed kunnen doen en de kinderen in een schone school les kunnen krijgen.

Cao-onderhandelingen en ZEEP!
Begin november zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor schoonmakers gestart. Om Nederland te laten zien wat er nog steeds misgaat in de schoonmaaksector, maken schoonmakers gedurende de onderhandelingen zelf “ZEEP!”. Met dit actiejournaal willen ze iedereen laten zien hoe hoog de werkdruk is, dat afspraken niet worden nagekomen en hoe ze worden behandeld als ze zich ziekmelden. Zodat schoonmaakbazen als Dolmans beseffen dat hun gedrag niet normaal is.

Khadija Tahiri (originele foto: FNV)

Een woordvoerder van 02G2 geeft aan dat men zich mede-verantwoordelijk voelt voor wat er gebeurd. Vorig jaar zijn er nieuwe aanbestedingen gedaan en O2G2 is in overleg met de werkgevers.

Khadija Tahiri, president van de schoonmakers geeft aan dat de tijdsdruk gewoon te hoog wordt. Het is niet normaal om in het geval van Mourad om in 2 uur en veertig minuten bijna een hele school schoon te maken. De druk is enorm, veel schoonmakers moeten 2,3 of zelfs meer schoonmaakbaantjes hebben om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Zo hebben ze ook te maken met meerdere werkgevers.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 × 6 =