Rabotoren in Paddepoel wordt vandaag officieel gesloopt

Ondanks dat gisteren de grote kraan werd geïnstalleerd en begonnen werd met het afknabbelen van de Rabotoren, werd vandaag officieel het startschot gegeven voor het begin van de sloop van de Rabotoren in Paddepoel. De voorgaande maanden zijn slopers van Steenhuis uit Scheemda druk bezig geweest om het gebouw casco te maken.


De directeur van Lefier gaf in zijn speech aan dat de Rabotoren een markant en gezichtsbepalend gebouw is geweest in Groningen. Vierenveertig jaar lang heeft het gebouw dienst gedaan als bankgebouw. Eerst zat de Raiffeizen bank in het gebouw en later de Rabobank Groep.

In 2009 kwam het gebouw in handen van Lefier. De plannen die er waren om de toren in eerste instantie op te knappen, liepen op niets uit. Uiteindelijk is besloten voor sloop en nieuwbouw om er iets aantrekkelijks van te maken.  Het nieuwe gebouw wordt 66 meter hoog en er komen 207 jongerenwoningen in, ieder bestaande uit twee kamers met eigen sanitaire voorziening. Om het gebouw aardbevingsbestendig te maken wordt er gebruik gemaakt van base isolation. Het gebouw wordt uiteindelijk ook aangesloten op het geothermische netwerk van de gemeente Groningen.

Voor de gelegenheid werden vier heren uitgenodigd die destijds te maken hebben gehad met de bouw van de Rabotoren. Aan hen de eer om officieel de sloop in te luiden. Het gebouw wordt gesloopt, dan wordt de bouw aanbesteed en kunnen de eerste bewoners  in 2018 hun intrek nemen.

De grote kraan zal het gebouw van bovenaf tot aan de derde ‘wegknabbelen’. Dan wordt het puin opgeruimd en zal na de feestdagen de rest worden gesloopt. De grote kraan heeft een bek van 1,5 meter en kan door gewapend beton van een meter dik bijten.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 + 27 =