Ongegrond bezwaar tegen boete? Extra boete!

Voor veel mensen is het krijgen van een verkeersboete geen pretje. Men is zelfs in sommige gevallen van mening dat de boete niet terecht is en daarom bezwaar aantekent tegen de boeten. Minister Ard van der Steur overweegt nu om aan ongegronde verzoeken een extra boete op te leggen. Dat schrijft Metro.


foto: Rijksoverheid/Arenda Oomen
foto: Rijksoverheid/Arenda Oomen

Het AD schrijft dat Van Steur de extra heffing nodig vindt omdat het veel tijd zou kosten om de honderdduizenden bezwaarschriften te behandelen. Het aantal verkeersboetes (Wet Mulder – Wahv) lag in 2015 op 7.968.912 waarbij in 6% van de gevallen bezwaar werd aangetekend wat neerkomt op 478.134 bezwaren. Volgens opgave van het Openbaar Ministerie (OM) zijn er in totaal 50.362 zaken voorgelegd aan het kantongerecht waar in 5% een vernietiging volgde. Hiertegen kan in hoger beroep worden gegaan en werd bij het Hof Arnhem- Leeuwarden 4921 in beroep gegaan tegen de uitspraak van de kantonrechter.

Volgens Van der Steur kost dat veel capaciteit van strafketen om dit traject te behandelen en stelt de volgende sancties voor in een brief aan de Tweede Kamer bovenop de verplichte zes euro administratiekosten:

  • Indien de heffing wordt beperkt tot administratie beroep bij de officier van Justitie: heffing van 30 à 35 euro teneinde met circa 200.000 zaken een extra opbrengst van 6 miljoen euro te bewerkstelligen, of
  • Indien de heffing wordt beperkt tot beroep op de kantonrechter: griffierecht van 120 à 125 euro teneinde met circa 50.000 zaken een extra opbrengst van 6 miljoen euro te bewerkstellingen, of;
  • Indien de heffing wordt beperkt tot hoger beroep op het Hof ArnhemLeeuwarden een griffierecht van 1714 à 1719 euro teneinde met circa 3500 zaken een extra opbrengst van 6 miljoen euro te bewerkstelligen.

Het OM heeft een website opengesteld waar automobilisten kunnen kijken of het nut heeft om in bezwaar te gaan.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
40 ⁄ 20 =