Referendum in Italië

Zondag 4 december 2016 is de dag dat de Italianen naar de stembus mogen voor een referendum wat gaat over de grondwettelijke hervorming van de Italiaanse senaat. Onder andere de macht van de Italiaanse senaat moet volgens de centrumlinkse premier Renzi worden beperkt, het tweekamerstelsel moet veranderen en het aantal gekozen volksvertegenwoordigers moet worden teruggebracht zoals ook de operationele kosten. 


foto: Maryb60 - Wikimedia, Matteo Renzi
foto: Maryb60 – Wikimedia, Matteo Renzi

De mensen die stemmen in het ja-kamp geloven dat de hervormingen noodzakelijk en logisch zijn. Renzi is voor hen de laatste strohalm om hervormingen door te voeren en het medicijn tegen de populisten. Toch hebben veel Italianen hebben geen vertrouwen in de regering Renzi en geven aan ‘nee’ te zullen stemmen. Hun argumenten om ‘nee’ te stemmen, schetsen een somber beeld. De nee-stemmers denken dat er weinig zal veranderen en vinden dat er sowieso te weinig is veranderd onder de regering Renzi.

De Standaard schrijft: ‘Het is aan ons om Europa te leiden, om het te doen dromen’, zegt Renzi, die toevoegt dat dat belangrijker is dan ‘wat er met mij of met de regering gebeurt’. Renzi hoopt dat hij met de grondwetswijziging meer stabiliteit zal krijgen in de Italiaanse politiek. Maar tegenstanders interpreteren het als en beperking van de democratie.

De Italiaanse mainstream media zet zwaar in op het referendum en er worden doom-scenario’s geschetst. Dezelfde tactiek werd gehanteerd toen Engeland aankondigde de EU te verlaten en toen Trump ging voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Tot op heden zij die doom-scenario’s nog niet uitgekomen. Engeland is officieel nog niet uit de EU en Donald Trump is officieel nog geen president.

Er kan door de 46.714.950 kiezers in het hele land tot vanavond 23:00 worden gestemd. Onmiddellijk erna zal de telling beginnen.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
4 × 12 =