‘Dijsselbloem begaat de zoveelste gigantische blunder’

‘Dijsselbloem begaat de zoveelste gigantische blunder’, dat zei de Italiaanse minister van economische zaken, Carlo Calenda gisteren. Dat schrijft het Financieel Dagblad. De spanningen over het referendum van aanstaande zondag in Rome lopen steeds hoger op omdat de voorzitter van de Eurogroep zich verzet tegen de plannen om de rijke landen volgend jaar 50 miljard extra te laten uitgeven om de economie in de Eurozone te stimuleren.


400px-Jeroen_Dijsselbloem_2013-1In Italië vreest men dat de na het referendum de Italiaanse beurzen nog verder zullen kelderen. Elsevier schrijft dat ECB wil ingrijpen na het referendum. door middel van het opkopen van Italiaanse staatsobligaties, een eenmalige ingreep van maximaal twee weken. Als Italië zondag NEE stemt, zal premier Matteo Renzi dit beschouwen als een nee tegen het establishment en zijn pro-EU beleid. Een nee stem zou zelfs het vertrek uit de Eurozone kunnen betekenen (#Quitaly). Vooral de Italiaanse politieke partij Cinque Stelle van Beppe Grillo wil dat burgers tegen het voorstel stemmen om de macht van de Italiaanse Senaat niet in te perken.

De Italiaanse krant La Repubblica schrijft dat Jeroen Dijsselbloem heeft aangegeven dat de Eurozone niet stabiel genoeg is om verder te gaan met een budget expansie. Het is dan ook de taak van de parlementaire commissie voor economische en monetaire zaken (Eurogroep) om de regels van het Stabiliteitspact af te dwingen, geeft Dijsselbloem aan. Ook heeft de commissie de taak om aanbevelingen te doen die juridisch niet bindend zijn.

Minister-president Matteo Renzi gaf in een interview voor TG2 Rai aan dat Dijsselbloem geen besef heeft van wat er in Italië gebeurd en vindt dat de Eurogroep voorzitter weinig flexibel is. Renzi was van mening dat Europese leiders er beter aan doen om te praten over hun plicht om vluchtelingen uit Italië over te nemen dat te praten over dingen waar ze geen verstand van hebben.

Volgende week maandag en dinsdag bespreken de ministers van de Eurolanden het voorstel van de expansie van de fiscale positie van de Eurozone als geheel en de adviezen over de begroting van de individuele landen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
39 ⁄ 13 =