Tekort aan onderwijzend personeel door Flexwet

Vorige maand ontving de PO-raad, de belangenorganisatie voor schoolbesturen, veel signalen dat scholen geen vervangers kunnen vinden, met name voor de kortdurende vervanging. Kinderen worden naar huis gestuurd omdat er geen vervangende juf of meester wordt geregeld. 


schoolBelangrijkste oorzaak is volgens de scholen de Wet werk en zekerheid (Wwz), waardoor ze invalkrachten nog maar een paar keer mogen vragen, voordat ze een vaste baan moeten aanbieden, schrijft NOS. De PO-raad wil dat minister Asscher een uitzondering maakt voor het onderwijs voor het maximum van tijdelijke contracten.

Minister Assher lijkt het echter eens te zijn met de Algemene Onderwijsbond (AOb), die aangeeft dat werkgevers meer mogelijkheden hebben dan invalpoules om voldoende invalkrachten te regelen. De minister laat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn binnen de bestaande wet om de PO-raad en de AOb op één lijn te krijgen.

In de Tweede Kamer staan op 1 december a.s. de positie van de jonge leerkracht, de vervangingsproblematiek en de Wwz op de agenda. Eerder werd op 28 september een rondetafelgesprek gehouden in de Tweede Kamer  over de Wet werk en zekerheid en tijdelijke contracten in het primair onderwijs.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
19 × 2 =