‘Donald Trump is een leugenaar die minachting heeft voor onbetwistbare feiten’

Na de verkiezingen voor het presidentschap van de Verenigde Staten zou er volgens  Jill Stein van de Green Party een hertelling moeten plaatsgevonden in de staten Wisconsin, Pennsylvania en Michigan na geruchten over ‘statistische anomalieën‘. Stein vraagt zich af dit wel eerlijke verkiezingen zijn geweest. Volgens gerenommeerde computerwetenschappers zouden er aanwijzingen zijn dat een deel van de verkiezingsresultaten zou zijn gemanipuleerd of gehackt. Volgens Donald Trump is dit onzin.


foto: Gage Skidmore - Wikimedia
foto: Gage Skidmore – Wikimedia

Stein wil dat de stemmen met de hand worden geteld maar sommige staten zien dat niet zitten en willen telmachines inzetten. Dat laat Knack.be weten. Stein moet voor elk van 9.163 kiesomschrijvingen 3 kiezers vinden die om een hertelling vragen.

In de staat Washington heeft Donald Trump nog eens 16 kiesmannen gewonnen wat hem op een totaal van 306 brengt. De teller van het aantal kiesmannen bij Hillary Clinton staat op 232 volgens CNN. Clinton blijft op voorsprong met ongeveer 2 miljoen stemmen voor de Popular Vote.

Trump en de Popular Vote

Donald Trump gaf afgelopen zondag op Twitter aan dat hij de ‘Popular Vote’ zou hebben gewonnen als miljoenen illegale stemmen zouden worden afgetrokken. Tijdens de verkiezing kreeg Clinton minder kiesmannen achter zich maar meer stemmen van het volk, en daarmee ook de ‘popular vote’.

//platform.twitter.com/widgets.js

In een opiniestuk op The New York Times wordt daar echter anders over gedacht en noemt men Trump een leugenaar die die minachting heeft voor onbetwistbare feiten’. Volgens de schrijver zou Trump het niet kunnen verkroppen dat er ook staten zijn geweest die voornamelijk voor Hillary Clinton hebben gestemd, zoals Californië, Virginia en New Hampshire. Trump heeft al twee keer aangegeven dat hij president wil worden van Amerika op basis van de Popular Vote en niet alleen door het aantal kiesmannen, daarom is hij zo gebrand op die Popular Vote.

NOS schrijft dat de hertelling van de stemming een kansloze actie is.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
42 ⁄ 21 =